Hej,

Nu sitter jag på flygplatsen i Beijing och försöker samla mina intryck från den vecka jag har spenderat i Kina. Vi har varit en delegation från Sverige bestående av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, LRF, Livsmedelsindustrierna (LI), Svensk Fågel, Kött- & Charkföretagen och flera företag från nöt, gris och kyckling såväl som Lantmännen, Findus och Orkla. Den största delen av programmet planerades och genomfördes på ett proffsigt sätt av Business Sweden.

Målsättningen för regeringens representanter har varit att ta ytterligare steg  för att få till exportgodkännande på en rad olika områden, varav livsmedelsområdet var ett viktigt. Där har ministern haft möten både i Hongkong och Beijing, bland annat om gris, kyckling och levande hästar.

För företagen och för oss intresse- och företagarorganisationer har målet varit att få en bild av möjligheter och utmaningar med export till Kina. Företagen har förstås haft orderböckerna med sig och träffat kunder.

För mig har det varit en lärorikt resa full av intryck. Kina är ett komplicerat land och en svår marknad. Efterfrågan på just det vi, svenska bönder, kan erbjuda finns helt klart. Vi har säker mat från friska jordar och djur med tillförlitlig kontroll och hög standard på förädling. Det här är jätteviktigt i Kina. Djuromsorg däremot verkar prioriterat viktigt här.

Priserna på mat är höga och importerade livsmedel har hög status. I livsmedelsbutikerna ser man många flaggor som markerar ursprung som från Nya Zeeland, Australien, USA, Italien, Frankrike och Danmark. Här borde naturligtvis även svenska flaggor finnas med! Denna gången hittade vi bara svenska produkter på IKEA och då var tyvärr inte den frusna julskinkan eller köttbullarna av svenskt kött. Men IKEA skulle kunna vara den perfekta marknadsplatsen på flera sätt.

Jag kan konstatera att Sverige har besvärande små volymer för en så enorm marknad som Kina och att vi har en splittrad förädlingsindustri vilket gör det ännu svårare att samla volymer. Därför gäller det att ha fortsatt fokus på exportgodkännande, anläggningsgodkännande och införseltillstånd för att få till stånd en större export.

Nu ska jag boarda planet till Sverige. Det ska bli skönt att komma hem!

Glad första advent önskar jag er alla, hälsningar Helena Jonsson