Agneta Sundgren, som arbetar med växtskyddsfrågor på LRF, ligger på för att få besked från Kemikalieinspektionen om sökta dispenser. LRFs kritik mot myndigheten har varit hård och man har också fått medhåll av Justitiekanslern.

Beslut i elfte timmen

Snart efter förra veckans telefonmöte återkopplade Kemikalieinspektionen om hur det låg till med de akuta dispenserna och senare samma dag kom två beslut, en dispens och ett utökat produktgodkännande.

– Och det var tur, de kom precis i tid. Det handlade om medel mot insekter och de börjar ju bli aktiva nu när värmen kommer, säger Agneta Sundgren.

Nu väntar man på två medel mot bladlöss och där har myndigheten lovat beslut för det ena av dem under veckan.

– När det gäller det andra medlet har de förvarnat om att de behöver ställa några kompletterande frågor, så jag är beredd och besvarar dem så snart de kommer, säger Agneta Sundgren.

Sommarjobb räddar augustidispenser

Det har varit en lång väg dit, men nu känner LRF att Kemikalieinspektionen börjat lyssna och anstränger sig för att hantera de brådskande fallen. Tidigare var det bara en handläggare som hanterade ärendena om dispenser, nu har man tillsatt ytterligare en, och det har snabbat på processen. Agneta Sundgren tror LRFs kontakter med myndigheten har varit en bidragande faktor.

– De kommer inte heller att stänga verksamheten efter midsommar, som först var sagt, utan jobbar hela juli. Och det är ju tur, eftersom vi har fler dispenser som behövs till i början av augusti. Så nu ökar chanserna för att vi får beslut om dem i tid, säger Agneta Sundgren.