Under morgonen intervjuades Elin Windfäll, LRF Trädgårds bär- och potatisexpert, i P1-Morgon om hur den kalla våren påverkar konsumenternas tillgång på svenskproducerad färskpotatis och jordgubbar till midsommarbordet.

Månaden maj var den kallaste sedan 1962 vilket har slagit hårt mot produktionen som i sin tur bestämmer tillgången på svenskodlade jordgubbar och färskpotatis.

Lyssna på intervjun här 

Våren i producentled

Eva Anflo, chef för LRF Trädgård. Hur påverkar den kalla våren Sveriges jordgubbs- och potatisproducenter?

- Det som sker på grund utav att det har varit så kallt är ju att ingenting mognar fram, allting går mycket mycket långsammare och man väntar bara på att kunna börja skörda. Men om det blir uppåt 20 grader och sol fram till midsommar är det positivt för jordgubbsskörden och då kan det verkligen explodera, säger Eva Anflo.

- Potatisen mår inte heller bra av kylan som har varit under våren. Dom blir väldigt små som ett resultat av kylan och riskerar också att bli en bristvara till midsommar, menar Eva Anflo.

Går det att påverka odlingen på något sätt?

- På jordgubbssidan har vi kommit långt med tekniska lösningar för att få till en tidigare skörd av svenska bär genom att odla i tunnel och inte bara på friland. Detta gör att vi får en tidigare skörd men det behövs fortfarande sol och värme, fortsätter Eva Anflo.

- Det är mycket upp till vädrets makter nu och det är ett risktagande som man har som odlare. Skulle man bomma midsommar, som inte bara är starten på sommaren utan även en högtidsdag som är ekonomiskt viktigt, är det givetvis ett enormt hårt slag, avslutar Eva Anflo.

Jordgubbsodlingen i Sverige

Jordgubbsodlingen, med ett produktionsvärde på ca 450 miljoner kronor utgör en betydande del av trädgårdsproduktionen i Sverige som ligger totalt på närmare sju miljarder kronor. Därför är det oroande att prognoserna pekar på att skörden till midsommar kan hamna under 50 % mot ett normalår.

I Sverige arbetar ungefär 400 odlare med att odla och skörda jordgubbar på cirka 2000 hektar mark. De vanligaste svenska sorterna som skördas till midsommar är Honeoye, Rumba och Sonata.