Avdelningen stod för några år sedan med ena benet i graven, men har genom en rad aktiviteter väckt liv i såväl avdelningen som bygden.
- Vårt framgångskoncept är att samverka med alla goda krafter, berättade Torbjörn Wennebro, Tavelsjöbygden.

Det är 19:e året i rad som LRF utser årets lokalavdelning, och priset är 25 000 kronor. Den stora checken överlämnades av LRFs förbundsordförande Helena Jonsson strax efter stämmans öppnande på tisdagen på Sånga-Säby Hotell & Konferens.
- Sola er i glansen nu, sade Helena Jonsson, till företrädarna för Tavelsjöbygdens LRF-avdelning; Torbjörn Wennebro och Per-Gunnar Olofsson, innan hon läste upp motiveringen. Där sägs bl a att avdelningen ”visat prov på att det går att vända en slumrande utveckling på landsbygden, genom ett flertal lyckade initiativ från lokalavdelningen.”

Vill vara gott exempel

Tavelsjöbygdens LRF-avdelning har utsetts två gånger till årets lokalavdelning i Västerbotten. Detta år räckte det hela vägen fram till en riksutmärkelse.
- En fantastisk uppmuntran och en bekräftelse på att vi faktiskt har åstadkommit något. Jag hoppas även att vi kan vara ett gott exempel för andra avdelningar som inte har så mycket verksamhet, och inse att man med små steg kan förändra saker och ting, säger Per-Gunnar Olofsson.

Påbörjade en resa

Det var 2007 som allt var förberett för en ihopslagning av Tavelsjöbygdens LRF-avdelning och Flurkmark-Kroksjö p g a få aktiviteter och dåligt engagemang.

- Men vi fem på årsmötet i Tavelsjö tyckte inte det var någon idé att lägga ihop två lik, skämtade Torbjörn Wennebro på stämman. Istället påbörjades en resa som i dag lett till en blomstrande utveckling i bygden några mil från Umeå.
Med Per-Gunnar Olofsson som ordförande startade de med att gå igenom listor där medlemmarna uppgett näringsverksamheter. Många sysslade med får, häst och besöksnäring, och flera möten ordnades.
- Vi bjöd in bl a de hästintresserade. Det gav ett utökat nätverk, bönder fick sälja hö och ensilage, och man började planera för ridleder, som sedan förverkligats, berättar Per-Gunnar Olofsson.

Guidade bussturer

Sedan bildade de en helt ny ekonomisk paraplyförening; TuRe, Tavelsjö- och Rödåbygden Utveckling Ekonomisk Förening. Via den har man genomfört stora projekt som Hästen i Tavelsjö, Västerbottenslamm, 100 nya bäddar i bygden, guidade bussturer med olika teman, en vandringsled runt Tavelsjön där det nu ordnas halvmara med sjöutsikt, 100 byggbara tomter etc.
- Som ett led i projektet 100 nya bäddar i bygden har vi nu lanserat det s k besökspasset. Det går ut på att folk kan åka runt till besöksmålen och samla stämplar. När man fått ihop sju så får man delta i utlottning av presentkort osv, berättade Torbjörn Wennebro.

Bland besöksmålen finns såväl lantbruk som gårdsbutiker, restauranger och antikvitetsaffärer.

Samverkan ger framgång

Tavelsjöbygdens LRF-avdelning menar att nyckeln till framgång är samarbete med andra aktiva föreningar i bygden, och inte bara i den egna byn.
- Man når fler och kan ordna gemensamma arrangemang, och dela på arbetsuppgifterna, säger Per-Gunnar Olofsson.

Vad ska de då göra med prispengarna?

- Det kanske blir en tårta i samband med en träff, och att vi ger bort en del till We Effect. Men vi har inte hunnit fatta beslut om det i styrelsen än, berättar Per-Gunnar Olofsson.

Ordförande i Tavelsjöbygdens LRF-avdelning är numera Sybil Sundling, men hon hade inte möjlighet att närvara vid prisutdelningen.