– Utspelet går helt i otakt med tiden. Det är skillnad på kött och kött, inser allt fler. Konsumenterna tycker att det är viktigt att veta mer om det kött man köper, är mer kvalitetsmedvetna än tidigare och uppskattar till exempel att svenska grisar har knorren kvar. Det är också på gränsen till okunnigt att diskutera svensk och utländsk köttproduktion utan att nämna eller låtsas om att Sverige är bland de bästa inom EU på att hålla nere antibiotikaanvändningen och att vår livsmedelsproduktion har erkänt låg klimatpåverkan.

– Debattartikeln vrider klockan tillbaka till en tid då allt handlade om pris utan någon som helst relation till kvalitet. Det ligger också en väldig dubbelmoral i att tillåta att importera, upphandla och äta det som är förbjudet att producera här. Vi bönder har detaljerade regelverk som vi stångas med dagligen, som innebär försämrade konkurrensvillkor för oss men som tillför konsumenterna stora mervärden.

Vad gör LRF nu?

– Vi gör som vanligt, fortsätter att föra en konstruktiv dialog kring köttfrågan och skapa förtroende hos konsumenterna. Och vi får uppenbarligen lägga ytterligare krut på att öka kunskapen hos politikerna. Naturligtvis har LRF också skickat in en replik av Helena Jonsson till Dagens Nyheters debattsida.

Läs Helena Jonssons replik via länken här intill.

Läs Carl B Hamiltons debattinlägg i Dagens Nyheter här.

Läs också repliken från Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges veterinärförbund.