Tillsammans med Länsförsäkringar delar LRF Ungdomen varje år ut stipendiet Ung Växtkraft till en ung entreprenör med nyskapande verksamhet som berikar landsbygden.

– Det är viktigt att man får se hur det går till i verkligheten så jag tar ofta emot besök på gården och håller även föreläsningar på skolor om hur livet som lantbrukare ser ut idag. På så sätt hoppas jag på en förståelse för vilket arbete som ligger bakom maten vi äter och vikten av att göra medvetna val. Många yngre har idag inte koll på varifrån maten kommer eftersom vi har hamnat för långt från basproducenterna, säger Malin Gustavsson.

Malin Gustavsson valdes ut bland omkring 135 nominerade och på onsdagen tog hon emot stipendiet på LRF Ungdomens riksstämma på Sånga-Säby utanför Stockholm.

– Det känns givetvis jätteroligt. Och överraskande, eftersom det var så många nominerade, säger Malin Gustavsson.

Malin Gustavsson, som är mjölkbonde med 90 ekologiska kor och lika många yngre djur, är starkt engagerad i att lyfta fram lantbruksarbetet. Bland annat driver hon gårdens Facebook-sida där hon delar med sig av både det dagliga arbetet på gården och av aktuella lantbruksfrågor.

Juryns motivering
Årets vinnare, Malin Gustavsson, är en modern lantbrukare som lyfter medvetenheten kring det svenska lantbrukets förutsättningar. Detta gör hon på såväl lokal som nationell och europeisk nivå. Malin är en sann ambassadör för svenskt lantbruk där hon särskilt riktar sig till unga med föreläsningar, på sociala medier och genom att bjuda in till besök på sin gård. Sammantaget gör Malins engagemang och målmedvetenhet henne till en värdig vinnare av Ung Växtkraft.

Fakta Malin Gustavsson

Ålder: Nyligen fyllt 25 år.

Familj: Mamma Anette, pappa Per-Owe, lillasyster Amanda och hunden Mimmie.

Bor: I ett hus på gården, strax utanför Ryssby.

Verksamhet: Mjölkproduktion med 90 årskor och rekrytering, lite entreprenad, gårdsbesök och föreläsningar.

Fritid: Träna, träffa kompisar och fixa i huset.

Om tävlingen
Ung Växtkraft är instiftat av Länsförsäkringar, är på 50 000 kronor och kriterierna är att företagaren ska ha sitt säte på landsbygden och vara en ung entreprenör, med nyskapande verksamhet som berikar landsbygden. Tävlingen Ung Växtkraft genomförs i samarbete med LRF Ungdomen. Prisutdelningen sker årligen vid LRF Ungdomens riksstämma. Juryn består av Henrietta Hansson, Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, Jimmy Larsson, LRF Konsult, Håkan Johansson, LRF och Sara Helgstrand, LRF Ungdomen.