– Allt fler konsumenter har blivit intresserade av att veta varifrån råvarorna kommer. LRF vill förstås att den här trenden ska fortsätta och därför är det positivt att Visita beslutat om en ny policy som ska ge gästerna möjlighet att veta ursprunget på kött, fisk och skaldjur. Det skulle även gå att bygga på med  information om samtliga råvaror, säger Helena Jonsson, förbundsordförande LRF.

I Visitas nya branschpolicy uppmanas restauranger och storhushåll att ge gästen möjlighet att veta ursprunget på kött, fisk och skaldjur skriftligen i menyn eller muntligen.

– Själv frågar jag ofta om ursprung och får mer eller mindre trovärdiga svar. Vi tycker att ursprunget på all mat ska anges skriftligen i menyn så att det tydligt framgår var maten kommer ifrån. Det är stor skillnad på hur kött produceras när det gäller djurskydd och antibiotikaanvändningen och konsumenten har rätt att kunna göra ett aktivt val, säger Helena Jonsson.