Uppdraget från regeringen handlar om att stärka kompetensen hos upphandlande myndigheter, enheter och leverantörer när det gäller strategisk upphandling av livsmedel och måltidstjänster. Bland annat för att främja en bättre och mer konkurrenskraftig hållbar svensk livsmedelsproduktion.

– I Sverige producerar vi livsmedel utifrån en ambitiös djurskyddslagstiftning och svenska bönder åstadkommer världens bästa djurvälfärd. Samtidigt kan våra barn, äldre och sjuka serveras offentlig mat från leverantörer som inte förhållit sig till den ambitiösa djurskyddsnivån vi faktiskt har i Sverige vid produktionen, säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

Olagligt producerad mat serveras i offentliga kök

Axel Hansson som arbetar på LRF med offentlig upphandling gläds åt beskedet:
– LRF har länge påtalat det orimliga i att upphandlingarna av livsmedel inte ställer samma krav i nivå med svenska lagstiftning. Det är dubbelmoral att det serveras mat i de offentlig köken som är förbjudna att producera i Sverige.  

Även civilministern kallar upphandlande myndigheters agerande för dubbelmoral i ett inslag i TV4 under gårdagen.

LRFs förbundsordförande Helena Jonsson välkomnar också detta konkreta bevis på att regeringen tar problematiken inom offentlig upphandling på allvar.
– Äntligen får vi mer stöd till upphandlande myndigheter som kommer skapa bättre förutsättningar att upphandla svensk mat.

Gårdsbesök gjorde intryck

Förra hösten bjöd Helena Jonsson ut Ardalan Shekarabi på gårdsbesök för att visa hur det ser ut i modern svensk mjölkproduktion med frigående kor och kalvar, mjölkrobot och hög automatisering.  Där blev det tydligt för ministern  hur mycket arbete och investeringar ett jordbruksföretag kräver och att det verkligen gör skillnad att svenska livsmedel efterfrågas i offentlig upphandling.