I Sverige äter vi mer än 20 kilo ost per person och år och konsumtionen ökar. Av den sammanlagda mejerikonsumtionen i Sverige  (mjölk som går till dryckesmjölk, syrade produkter, grädde, ost, smör osv) utgör ost 57 %  idag. Samtidigt har den svenska osten haft svårt att konkurrera på marknaden då vi äter alltmer importerade ostar. Marknadsandelen för importerad ost är 65 %.

LRF vill att fler konsumenter ska upptäcka och välja den svenska osten som är god, nyttig, klimatsmart och innehåller mindre salt och vatten än den importerade. Som en del i arbetet med svensk ost arrangerar flera LRF-regioner i landet ostfestivaler.

Det passar bra då det är skördetider i Sverige och hela landet sjuder av matglädje på matmarknader och upplevelser kring den mat säsongen erbjuder.

LRF medverkar på flera av höstens skördemarknader. Under pågående Gastronomiveckan i Östersund arrangerar LRF Jämtland idag, onsdag 14 september, en ostfestival med lokala osthantverkare. ”En hyllning till osten” där besökare får provsmaka både ost och mjölk.

I månadskiftet september/oktober är det dags för Sveriges största skördemarknad, Ölands skördefest som lockar över 200 000 besökare. Här arrangerar LRF Sydost en riktig ostfest och ostfestival, i Borgholm med utställare och osttillverkare från hela landet, seminarium och smakprovningar. Här får besökare smaka och handla allt från ostkaka till ostbrickor och osthyvlar.

I mitten av oktober i Halmstad är det skördemarknad i regi av Bondens egen marknad. Där och då är det dags för LRF Halland att skapa en ostfest, mitt på stora torget. Det blir ett liknande upplägg med traktens osttillverkare, där erbjuds ges möjlighet att köpa ost och att provsmaka både mjölk och ost.

Håll utkik efter datum i LRFs webbkalender där regionerna lägger ut sina olika aktiviteter.