Anna Wilén, lantbrukare från Värmland, är i final i den europeiska innovationstävlingen för kvinnor som är företagare i det gröna näringslivet. Anna Wiléns innovation var att skapa Gourmetpotatis av det som tidigare hade varit potatis för grisar. 

-  Det känns fantastiskt roligt och spännande. Det är också väldigt bra att kvinnors innovationer och företagande inom jordbruket uppmärksammas. Det behövs! Jordbruksnäringen är fortfarande väldigt mansdominerad i Europa så kvinnors delaktighet behöver lyftas för att synas, säger Anna Wilén. 

Djurfoder blev lyxmat

Redan i början av 2000-talet började Anna Wilén med Gourmetpotatis, små potatisar i mindre förpackningar med recept tryckt på påsen. Det var en helt ny produkt, tidigare hade de små potatisarna gått till djurfoder och gav därmed ett lägre pris till odlarna. Genom Gourmetpotatis har Anna Wilén varit med och skapat den förändring i matbutikerna som lett till att potatisen nu tar plats på ett helt annat sätt. Det är en ny produkt och ett nytt sätt att skapa värde.

Anna Wilén driver företaget Ängebäck Trädgård på sin släktgård Där Söre i Värmland. På gården producerar hon förutom potatis även jordgubbar och grönsaker. 

Kvinnor är ofta innovatörerna

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, arbetar med att lyfta kvinnor som entreprenörer och företagare inom det gröna näringslivet på flera sätt, bland annat genom Jämställdhetsakademin. Den europeiska bondeorganisationen Copa Cogeca vill också sätta ljuset på den viktiga roll som kvinnor har inom i det gröna näringslivet och visa på att det ofta är kvinnor som är innovatörer i branschen, och anordnar därför denna innovationstävling.

Den 12 oktober koras vinnaren under en internationell ceremoni i EU-parlamentet i Bryssel.