Årets rapport om antibiotikaförbrukningen i Europa från Europeiska läkemedelsmyndigheten, visar att Sveriges djur återigen får minst mängd antibiotika bland EUs medlemsländer. Men den visar också att det blir allt viktigare att välja svenskt när vi handlar. Värstingländer som Spanien och Italien ökar sin redan rekordhöga användning av antibiotika.

- Jag är bedrövad över hur det ser ut i andra länder. Antibiotikaresistens är en av vår tids största utmaningar och enda sättet för våra barn och barnbarn att kunna använda antibiotika i framtiden är att hålla användningen nere, både hos djur och människor. Friska djur behöver inte antibiotika, säger Helena Jonsson som samtidigt passar på att hylla de svenska bönderna.

- Det är tack vare den goda hälsan hos Sveriges djur som den låga förbrukningen av antibiotika är möjlig. Och det är våra bönder som kan ta åt sig äran för att djuren mår så bra som de gör. Min högsta önskan är att regeringen ser den här rapporten och inser vikten av att genast ge Sveriges bönder rätt förutsättningar genom en livsmedelsstrategi.

- Sverige är fortfarande bäst i EU. Det är jag är fantastiskt glad och stolt över, säger Helena Jonsson.

Nyligen bjöds LRF in till Bryssel för att prata om Sveriges goda djurhållning. Läs artikeln här.