En succé.

Så sammanfattar Elin Torstensson sina första fem månader som mikromejerist. Fast egentligen föredrar hon att kalla sig för mjölkbonde, rätt och slätt.

– Det låter så stort att säga att jag har mejeri, jag kallar det för mjölkbod, säger hon om anläggningen som är inrymd i en barack ett tiotal meter från ladugården i byn Östanå utanför Österbybruk.

Tvingades tänka nytt

I maj öppnade ”Risto”, som automaten kallas, och har öppet  fyra dagar i veckan – torsdag till söndag. Försäljningen per dag ligger mellan 100 och 130 liter, övrig mjölk hämtas av Arla. Priset för gårdsmjölken är 15 kronor per liter, något som kunderna betalar utan knot. Besökarna, ”allt mellan barnfamiljer och pensionärer med rullatorer”, tycker att det är en exotisk utflykt att åka ut till en aktiv mjölkgård, berättar Elin Torstensson.

– Visst kostar satsningen energi, men jag får också energi av att träffa konsumenterna och visa något som är på väg att försvinna – öppna landskap och en levande landsbygd.

För liksom så många andra företagare i branschen har Elin Torstensson tvingats tänka nytt. Och som flera andra kom hon fram till att gårdsförsäljning av mjölk kan vara en väg framåt och ett komplement till leveranserna till det vanliga mejeriet.

Arla betalar Elin Torstensson omkring 4,22 kronor per kilo, inklusive ekotillägg.

– Jag kände bara att  jag måste agera. Lösningen kan inte bara vara att bli stor, man måste få betalt för det man producerar.

Investeringen betald inom ett år

Totalt gick investeringen på 420 000 kronor, fördelat på mjölkautomat, byggnad och pastöriseringsmaskin. En mjölkautomat kostar mellan 110 000 och 150 000 kronor i inköp.

– Visst är det mycket pengar. Men det har gått bättre än jag vågade tro. Jag tror att investeringen är betald inom ett år. Jag är jätteglad att jag vågade, säger hon.

Elin Torstensson vill inspirera andra mjölkföretagare att våga ta steget att börja sälja mjölk i automat på gården.

– Det är inte så dramatiskt eller tidskrävande som man kanske kan tro. Nu när jag har fått rutin på mjölk- och diskhanteringen så lägger jag bara en dryg timme per dag på det här. Och så är det en enkel pengahantering då maskinen har kortläsare. 

Även processen att skaffa tillstånd hos kommunen gick relativt snabbt och smärtfritt, enligt henne.

Ingen officiell statistik

Det finns ingen officiell statistik över antalet så kallade mikromejerier, det vill säga mjölkproducenter som,  liksom Elin Torstensson, själva säljer vidare sin mjölk på gården. Den statistik som finns kommer från Jordbruksverket, men visar enbart hur många mejerier som köper upp mjölk från mjölkföretagare. I dagsläget är de 36 till antalet.

Klart är dock att det ser ut att finnas fler mikromejerier i dag än för några år sedan, enligt sökningar i mediearkivet Retriever.

– Mitt råd till alla mjölkbönder därute är att våga satsa, säger Elin Torstensson.

Fakta:
Elin Torstensson
Ålder: 39 år
Bor: Österbybruk
Gör: Bonde med ekologisk mjölkproduktion med omkring 35 kor plus rekrytering.