LRF hade stora förhoppningar om att startegin skulle ha varit klar redan den 26 maj, för närmare bestämt 147 dagar sedan. Efter det ställdes tron till ett regeringsbeslut i förra veckan, som även det uteblev. Den utdragna processen har skapat en osäkerhet kring vad politiken vill med svensk livsmedelsproduktion. Därför var det ett mycket glädjande besked när både Jakob Brandt från Näringsdepartementet och Kristina Yngwe från riksdagen svarade samma sak om när startegin kommer.  

- När man vid dagens seminarium faktiskt avkrävde dem ett svar sa både Jakob Brandt och Kristina Yngwe att propositionen kommer före jul, säger Helena Jonsson.   

Det är viktigare än någonsin att få fram tydliga målsättningar för svenskt lantbruk och LRF förväntar sig att politiken tar ett långsiktigt ansvar för svensk produktion i den strategi som kommer. Trots det goda beskedet om leverans innan jul är Helena Jonsson besviken över att regeringen missat ett bra tillfälle för att offentliggöra det dokument som ska ligga till grund för att utveckla den svenska livsmedelsproduktionen.

- Elmia är ett av de största lantbruksmötena och det hade varit ett väldigt bra tillfälle att få presentera den nya strategin och påbörja nästa steg.