Utrotad hunger, näringsriktiga livsmedel och animalie- eller boskapssektorns roll för en hållbar jordbruksersättning. Det var de viktigaste frågorna som diskuterades när FNs kommitté för en globalt tryggad livsmedelsförsörjning (Committee on World Food Security, CFS) samlades i Rom.  

Kopplat till boskapstemat arrangerade Regeringskansliet, SLU och SIANI (Swedish International Agricultural Network Initiative) ett sido-evenemang  om vad svenska bönder och myndigheter tillsammans gjort för att möjliggöra en minimal antibiotikaanvändning med  mycket god produktivitet inom sektorn. Allt med budskapet att här finns erfarenhet att nyttja för andra länder som vill bidra till minskad antibiotikaförbrukning.

LRFs Christina Furustam berättade, med stöd från övriga svenskar i panelen, historien om hur svenska bönder varit drivande i arbetet mot ett förbud mot antibiotika i foder för att stimulera djurens tillväxt och hur de arbetat för en produktionsmiljö som håller djuren friska.

Andra svenskar i panelen var  statssekreteraren hos landsbygdsministern Elisabeth Bakteman, Ulf Magnusson, professor i veterinärmedicin, SLU samt  Ola Möller, jordbruksexpert Sida. Deltog i panelen fanns också FAOs chefsveterinär Juan Lubroth.