Under årtionden har LRF arbetat för att det ska bli enklare för de svenska bönderna att vara med och lägga anbud i den offentliga upphandlingen. Nu har arbetet gett resultat. Den nya lagen, som träder i kraft vid årsskiftet, är en stor seger för Sveriges bönder.

Med delade anbud och ökat krav på miljö- och djurskyddsbehov blir det enklare för kommuner och landsting att upphandla lokala och närproducerade råvaror.  Tidiga dialoger och genom att ställa krav på  funktion i stället för specifika krav på varor eller tjänster ger en möjlighet för leverantörer  att erbjuda kreativa lösningar.   

Det finns tre nyckelfrågor i den nya lagen:

1. Miljö- och djurskyddsbehov

Sverige har ett av världens miljövänligaste och djurvänligaste lantbruk. Som Sveriges nya miljörörelse tycker LRF att det här är en viktig punkt när man ska upphandla varor. Det gör också att de svenska bönderna, som har hårdare regler och därmed dyrare omkostnader att förhålla sig jämfört med konkurrenterna, nu kan använda det som en fördel i upphandlingsfasen. Att Sveriges djur också har det bättre, och att antibiotika inte används i förebyggande syfte som i många andra EU-länder, är också en aspekt under den här punkten.

2. Inga kollektivavtal

Som Sveriges största småföretagarorganisation tycker LRF att även detta är viktigt. Det här betyder inte lönedumpning, det görs ofta egna anpassade avtal. Bland annat Sigill kvalitetssystem -  IP Arbetsvillkor

3. Delade anbud

Det här öppnar verkligen möjligheten för mindre aktörer att få ta del av den offentliga upphandlingen. 

Här kan du läsariksdagens snabbprotokoll för offentlig upphandling