Sedan sommaren 2015 har Maria och Henrik Båvius arbetat för att lägga om produktionen på den forna spannmålsgården – Henriks föräldragård –  i Skänninge på Östgötaslätten. De har breddat verksamheten med kyckling- och utökad fåruppfödning samt vallodling, samtidigt som gårdens växtodling ställts om till KRAV. I dagsläget är hela kycklinguppfödningen och drygt halva växtodlingen KRAV.

– Det känns jättekul att bli uppmärksammade, det finns så många andra otroligt duktiga bönder häromkring. Det som kanske var speciellt för oss är att vi gjorde så mycket på en gång, säger Henrik Båvius.

Drömde om integrerad gård

Han berättar att han ända sedan början av 2000-talet har drömt om att skapa en helintegrerad gård, där alla system jobbar med och för varandra.

– Vi är på god väg, målet är att gården ska vara fossilfri och omställd till KRAV år 2021, säger Henrik Båvius, som tillsammans med Maria Båvius i morgon har ledigt från gårdssysslorna för att bevista Ekogalan.

LRF är på plats

Även LRF  på Ekologiska branschdagen och Ekogalan. På plats finns Åsa Odell, ordförande i LRFs köttdelegation och köttproducent, och Marcus Söderlind, ordförande i LRFs trädgårdsdelegation och producent av ekologiska grönsaker.

– LRF är på alla platser som har med svensk livsmedelsproduktion att göra. Vi företräder ju våra medlemmar och bland dem finns de som producerar ekologisk mat, säger Marcus Söderlind.

Ekogalan är en del av Ekologiska branschdagen, arrangerad av Ekoweb, en hemsida som bevakar den ekologiska marknaden.

 

Prisnominerade lantbruksföretagarna

”Årets omläggare”

Henrik och Maria Båvius Älgsjö Gård, Skänninge, kycklinguppfödare

Mikael Palm och Anna Lindholm Högalid, Smedstorp, spannmål och mjölk

Karl Fernholm, Vigselhus, Sala, växtodling

”Årets nybyggnation för hållbart lantbruk”

Lennart och Veronica Svenzén Nöbble Gård, Kalmar, spannmål och mjölk

Erik Svensson, Eriksgården, Jämtland, griskött

Sofia och Magnus Karlsson, Eventorps gård, Brålanda, köttdjur och hallon