LRF har samarbetat med Årets Kock sedan 2012. För LRF handlar samarbetet om att medverka på mötesplatser för producenter och kockar, att låta dem inspireras av varandra för att i grunden att öka andelen svenska råvaror i hela restaurangbranschen.

LRF behöver än mer berätta för kockar, restauranger och restaurangbesökarna om svenska livsmedels höga kvalitet och värden som svensk livsmedelsproduktion står för.

Vi äter allt mer på restaurang
Mellan januari och november 2016 ökade restaurangförsäljningen med 7,2 procent och var totalt 115,6 miljarder kronor. Restaurangbesök står för en tredjedel av matkonsumtionen och kommer sannolikt att öka. LRFs mål är att kocken alltid efterfrågar svenskt alternativ och vi som restaurangbesökare alltid frågar om råvarorna är svenska.

I år öppnar Årets Kock finalen upp för besök från allmänheten. LRF kommer att medverka med två stycken montrar. En på finalens branschdel där de svenska ostklassikerna, Greve©, Präst©, Herrgård© och Svecia står i centrum. I LRFs monter på konsumentdelen får besökarnas genom VR-glasögon göra ett virtuellt besök på svenska bondgårdar. Här får man veta mer om varifrån maten kommer.

Här är de åtta kockar som tävlar i finalen den 2 februari 2017 på Malmö Arena
Johan Backeus, Aveqia, Stockholm
Jesper Bogren, Heaven 23 Gothia Towers, Göteborg
Olle Broström, Fotografiska Stockholm AB, Stockholm
Martin Hansen, Grand Hotel i Lund, Lund
Oskar Mendelin, Restaurang Hantverket, Stockholm
Luqaz Ottosson, Luqaz MAT, Visby
Magnus Persson, Restaurang Hillenberg, Stockholm
Sebastian Thureson, Lilla Ego, Stockholm

Tävlingsmomenten
Den första tävlingsuppgiften omfattar att skapa 5 smårätter av grönsaker, varav minst 2 av de 5 ska vara varma. Samtliga rätter ska vara helt vegetariska men ägg, mejeri och ost är tillåtna. Tävlingsuppgiften är en utveckling av förra årets ena tävlingsuppgift då 50 procent av det som presenterades på tallriken skulle bestå av grönsaker som balanserade det animaliska proteinet.

Den andra uppgiften för finalisterna är att för juryn servera en varm huvudrätt där fasan som huvudråvara framgår tydligt.
Eftersom finalen ska genomföras i Skåne ville Årets Kock hitta en regional råvara som är hållbar och tillgänglig i årstiden när tävlingen genomförs. Fasan har tidigare varit med som råvara i tävlingsuppgifterna.

Fasanerna kommer från Friskens Vilt i Vittskövle, Skåne i samarbete med Bondens Skafferi AB.