Grüne Woche är Europas största matmässa där länder visar upp sig från sin allra bästa sida för att locka framför allt den stora tyska marknaden. Men Sveriges deltagande lyste även i år med sin frånvaro.

- Det är viktigt för Sverige att ha en egen monter på en sådan här stor mötesplats, säger Peter Lundberg, sekreterare i LRFs styrelse.

Finland, Norge och de baltiska länderna imponerade stort med sina montrar. Men eftersom Sverige saknade en naturlig plats så fick LRFs delegation hitta ett ledigt ståbord utanför Estlands monter där de kunde få till ett möte med landsbygdsministerns statssekreterare Elisabeth Backteman.

- Länderna använder sina montrar som mötesplatser och har man ingen egen monter blir man satt på undantag, säger Peter Lundberg.

Att LRF i år valde att besöka Grüne Woche berodde på att regeringen beslutade att Sverige skulle ha en egen monter. Intresset var dock mindre än väntat, och regeringen drog sig ur.  Det svala intresset har Peter Lundberg en förklaring till:

- Det är svårt att få enskilda företag eller organisationer att betala, då blir det som i år – ingenting. Om Sverige vill ha en monter tror jag att staten måste ta ett större ansvar.

Varför åkte LRF-styrelsen till Grüne Woche?

- Det är en viktig jordbrukspolitisk mötesplats och särskilt viktig nu när nästa CAP-reform diskuteras. Alla är där! Nu kan vi också på ett bättre sätt trycka på regeringen att Sverige ska delta här varje år med start 2018. Dessutom har vi också en nationell livsmedelsstrategi i ryggen.