LAMK, Lantbrukets Arbetsmiljökommitté, har korat vinnarna i tävlingen ”Praktiskt hjälpmedel för bättre arbetsmiljö i lantbruket” ut. LAMK vill med årets pris uppmärksamma smarta lösningar på arbetsmiljöproblem eller farliga moment i verksamheten.

Vinnaren blev Anders Olsson, Vassmolösa, för hans konstruktion av en kombinerad lyftram och pallbock som används tillsammans med traktorns trepunktslyft. Uppfinningen underlättar och ger en säkrare arbetsmiljö vid arbete med att exempelvis byta hjul.

Tvåa kom Mattias Wistrand, Stora Sundby, för sin konstruerade mobila kalvvåg. Vågen hängs på boxväggen i kalvgömman och flyttas enkelt mellan boxarna vid vägning och märkning av kalvar. Mattias belönades med 10 000 kronor.

Trea blev Erik Johansson i Finspång för sin konstruerade krok för upphängning av kraftuttagsaxeln, vilket förenklar användningen och motverkar nedsmutsning av axel och koppling.  Tredjepriset var 5 000 kronor

Finansiärer av arbetsmiljöpriset är organisationerna Svenska Kommunalarbetareförbundet, LRF (Lantbrukarnas Riksförbund), SLA (Skogs-och Lantarbetsgivareförbundet) samt SLF (Skogs- och Lantbrukstjänstemannaförbundet).