En framtid inom det gröna näringslivet verkar locka många unga kvinnor. Statistik från Skolverket visar att av alla elever som går på naturbruksprogram på gymnasiet så är två tredjedelar tjejer. Erika är en av dem och trivs som fisken i vattnet på naturbruksgymnasiet Öknaskolan utanför Nyköping. Här bor hon på internat sedan i augusti förra året och läser inriktning lantbruk. Hon tvekade aldrig om vilken utbildning hon ville gå, det var helt enkelt naturbruk med inriktning lantbruk som gällde.

- Min pappa är bonde med spannmålsodling, så jag har växt upp inom det. Sen har jag alltid varit intresserad av djur, speciellt av kor och grisar.

Självgående på praktik

På Öknaskolan läste de första terminen mycket basämnen som engelska, matte och svenska. Nu på vårtermin läser de mer inriktningsspecifika ämnen som växtodling, lantbruksdjur, lantbruksmaskiner, fordon och redskap och man kan höra att det är här Erikas stora intresse finns. Praktik hade de redan i höstas och nu är det dags för två veckor igen. Erika är tillbaka på samma mjölkgård som i höstas eftersom hon trivdes så bra. Här på Viby gård i Kjula utanför Eskilstuna får Erika arbeta en hel del med småkalvarna i uteboxarna. Den här gången är hon mer självgående och kan själv se vad som behöver göras.

- Viby har en jättefin ladugård och Mats och Christin som har gården är jättebra praktikvärdar. Jag är ju själv uppvuxen med spannmålsodling så det här är första gången som jag arbetar med kor och jag lär mig massor.

Hälften tjejer

I Erikas klass är det många tjejer, ungefär hälften av klassen består av tjejer. Det är en stor skillnad mot hur det har sett ut tidigare och i årskurs två och tre är det mest killar. Däremot, berättar Erika, är det i princip bara tjejer i de klasser som har hästinriktning.

Högstadieskolor, lyft naturbruk!

Erika önskade att högstadieskolorna var bättre på att lyfta fram naturbruksutbildningar. Hemma i Strängnäs var hon den enda som valde naturbruksgymnasium. Kompisarna valde lite mer vanliga utbildningar som samhällsvetenskapligt program.

- Många som ska välja gymnasium kanske inte ens tänker på att de här utbildningarna finns. Program som handel, ekonomi och samhälle lyfts alltid fram och det kommer skolor och föreläser men ingen från naturbruksgymnasiet kommer. Det är synd, för många känner varken till utbildningen eller de yrken man kan jobba med efter.

För Erika verkar det inte vara någon tvekan med vad hon ska arbeta senare i livet.

- Jag kommer absolut jobba med något inom lantbruk. Sen får jag se om jag kommer att jobba på en gård eller läsa vidare till lantmästare och kanske jobba som rådgivare.

Har Erika något tips till andra ungdomar som ska välja utbildning?

- Våga testa på nya saker! Man ska göra det man vill, det man gillar, och våga testa på saker även fast andra kanske inte väljer samma sak. Det finns ju många fler linjer än bara samhälle och ekonomi.

Läs om LRFs jämställdhetsarbete