Tillsammans med Fossilfritt Sverige har LRF Östergötland satt upp målet att hälften av medlemmarna ska tanka sina traktorer på hälften fossilfritt.

- 50-50 till 2020. Det är ett tufft men klart gångbart mål, säger Peter Borring uppmanade övriga regioner att anta utmaningen.

- ­När jag berättade för övriga regionordföranden gick det ett sus bland kollegorna. Och jag är väldigt nyfiken om vad det suset betydde. Tyckte de att jag var galen? Kändes det för målet för tufft? Eller var det av uppskattning? Jag är jättenyfiken.

"Fossilfria traktorer visar vägen"

Regeringens samordnare i Fossilfritt Sverige, Svante Axelsson, var positiv till LRF-regionens satsning.

- Det finns ett stort engagemang hos jordbrukare i klimatfrågan. Med satsningen på fossilfria traktorer visar LRF Östergötland vägen och vi hoppas att flera regionförbund följer efter, säger Svante Axelsson.

Att LRF Östergötland tar bränslefrågan ur ett annat perspektiv än enbart det miljövänliga kan öppna för att fler intresserar sig, tror Peter Borring.

- Att vi ska kunna leverera vårt eget bränsle är ju bra både ur ett försvarsperspektiv och ur samhällsekonomiskt perspektiv.

Borrings smarta miljötips

Det finns enkla medel att köra mer miljövänligt redan i dag. Peter Borring upptäckte det häromdagen när han skulle tanka sin traktor.

- Jag körde som vanligt till lastbilspumpen och där var det miljödiesel, men inte Svanenmärkt. Sedan gick jag en halvmeter bort där pumpen för personbilarna var. Den dieseln var Svanenmärkt och genom att tanka där så blev tanken mer miljövänlig. Den enda skillnaden var att det tog lite längre tid att tanka eftersom bränslepipen är smalare.

Hur jobbar ni vidare med projektet?

- Vi ska fortsätta att informera och berätta att det är möjligt, även på ett ekonomiskt plan. Och så ska vi kontakta aktörer så att det blir lättare att ta hem fossilfritt bränsle till gårdstanken.