Priset Årets spjutspets delas ut till ett lönsamt företag inom jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö med en omsättning på minst två miljoner kronor.

I år står konkurrensen om prispengarna på 100 000 kronor, ett diplom och en statyett mellan kandidater från Sundsvall i norr till Varberg i söder. Alla har presenterats i Land Lantbruk, här kommer en kort resumé:

Bröderna Tobias och Kristoffer Kullingsjö som driver Kullingsjö Lantbruk i Vårgårda.  Företaget är inriktat mot ekologisk mjölkproduktion och grisproduktion. Bröderna är också delägare i biogasanläggningen Vårgårda/Herrljunga Biogas. Totalt får tio personer sin försörjning från företaget, som totalt omsätter 17,4 miljoner kronor per år.

Ann och Janne Eriksson, Snöborgs gård i Dala-Järna. Företaget är inriktat på köttproduktion, potatisodling samt skog. Till detta kommer två vattenkraftverk i ett dotterbolag. Företaget har 11 anställda och omsätter ungefär 32 miljoner kronor per år.

Anna och Örjan Bertilsson, Persgård i Varberg. Företaget bedriver smågrisproduktion med 276 suggor. Till gården hör också växtodling. Gården har tre anställda på heltid och omsätter drygt 7 miljoner kronor per år.

Emil och Therese Olsson, Slätte gård i Töreboda. Företaget bedriver växtodling, produktion och försäljning av ekologiska gödselmedel och utsäde. Företaget har också ett samarbete med en mjölkgård för att få in vall i växtodlingen, samt skogsbruk och är delägare i rådgivningsbyrån Olsson och Lugn samt är med och arrangerar Slätte Ekodag. Tillsammans omsätter verksamheterna 70 miljoner kronor och har 15 anställda.

Svante Båth som driver Stall Båth i Kovland utanför Sundsvall samt i Knivsta utanför Stockholm. I verksamheten ingår 160 travhästar i träning, huvuddelen i Kovland. Företaget har 30 anställda och omsätter 35 kronor.

Erik Pettersson, EM Logging i Norberg. Verksamheten består av skogs- och maskinentreprenad med tre maskinlag i skogen, samt en grävmaskin. Till företaget hör också maskiner för snöröjning och lantbruk. Företaget har sju anställda och omsätter 17 miljoner kronor om året.

Priset delas ut den 31 maj på LRF-stämman på Sånga Säby, Ekerö. Bakom Årets spjutspets står LRF, Land Lantbruk, LRF Konsult och Swedbank med samverkande sparbanker.