För första gången har de nordiska bondeorganisationerna gått samman och startat Embla, där någon eller några som har gjort något speciellt för att lyfta den nordiska maten, hyllas.

Sverige har fått sju nomineringar och nu har de gjorts filmer om dem.

Nominerad i kategorin Mat till många: Annika Unt

Annika Unt lyfter fram det unika med fri skolmat, utgår från svenska smaker, lokala producenter och en förståelse för varifrån maten kommer. Se filmen

Nominerad i kategorin Matentreprenör:
Bitte Persson, Larsviken Lantbruk

Larsviken provar ständigt nya potatissorter vilket har resulterat i en samling på runt 550 sorters potatis, däribland flera ursprungssorter. Larsvikens Lantbruk är certifierat enligt IP Sigill Frukt & Grönt. Se filmen

Nominerad i kategorin Matkommunikatör: Hans Naess

Grundare av Gastronomiska samtal, Gastronomiskt forum, tävlingen Matverk och Kålrotsakademin.  Se filmen.

Nominerad i kategorin Råvaruproducent:
Kerstin Björklund, Warbro Kvarn

Kerstin Björklund med familj, Warbro Kvarn, har lyft spannmålen från en lågprioriterad stapelvara till en högkvalitativ råvara. Se filmen 

Nominerad i kategorin Nordisk mat för barn och unga:
Martina Jönsson, Hushållningssällskapet Halland/Matlabbet

Matlabbet är till för pedagoger inom förskola, särskola och fritidsverksamhet för inspiration och ökad kunskap i syfte att väcka barns nyfikenhet och intresse för mat och nordisk matkultur. Se filmen

Nominerad i kategorin Nordisk matdestination:
Smaka på Västsverige

Smaka på Västsverige gör det lättare att hitta restauranger, kaféer, gårdsbutiker och producenter som fokuserar på regionens mat från hav, sjö, åker och skog. Se filmen

Nominerad i kategorin Mathantverkare: 
Thomas Berglund, Almnäs Bruk 
 

Thomas Berglund, på Almnäs Bruk driver en unik osttillverkning som tar vara på gamla recept och traditioner. Gården har anor från 1200-talet. Se filmen.

LÄS MER: Juryns motiveringar för de nominerade