Årets Unga Bonde delas ut för andra året för att stödja unga bönder som vill driva ett hållbart och lönsamt lantbruk. Målet är att inspirera fler unga, ambitiösa och företagsamma entreprenörer att satsa på lantbruksnäringen. Årets vinnare driver tillsammans mjölkgården Lida i Ljung som ligger i Herrljunga kommun. Gården har varit i familjens ägo i åtta generationer och omsättningen har ökat från 8 till 11 miljoner kronor sedan syskonen tog över från sin far.

LÄS MER: Emilia Astrenius Widerström, LRF Ungdomens ordförande "Unga lantbrukare måste få bättre chanser"

Priset kommer syskonen att använda för att vidareutveckla gården och verksamheten. Pengarna ska gå till att utöka antalet djur på gården, inte minst genom att behålla tjurkalvarna för uppfödning.

 Utmärkelsen är även en bekräftelse på att jag och mina syskon gör något bra, säger Sara Persson.

Priset delas ut av LRF, LRF Ungdomen och McDonalds.

– På LRF Ungdomen vill vi uppmuntra fler att se möjligheterna i att vara ung och leva och arbeta på landsbygden. Årets Unga Bonde är ett fantastiskt initiativ i samarbete med McDonald’s där vi stöttar och lyfter unga i de möjligheter som finns i de gröna näringarna. Vi är 16 000 medlemmar i åldrarna 16-35 år och hoppas bli många fler i framtiden, säger Emilia Astrenius Widerström ordförande i LRF Ungdomen

LÄS MER: "Som restaurangbranschens största inköpare av svenskt nötkött, har vi ett stort ansvar"

Vinnarna får 100 000 kronor av McDonald’s att investera i sin verksamhet och sin affärsplan. Förstapristagarna och ytterligare fyra unga bönder får även stöd av LRF Konsult för att utveckla sin affärsverksamhet och totalt 15 unga bönder får en ledarskapsutbildning på McDonald’s Business School, i Lindvreten utanför Stockholm.

LÄS MER: Land Lantbruk om de unga entreprenörerna