– Att laga mat till barn är nog världens viktigaste yrke. Alla har rätt till bra mat, det gäller även våra äldre, säger vinnaren Annika Unt, som till vardags är måltidsstrateg för maten inom Lunds kommun.

Embla är matpriset som lyfter det bästa i den lokalproducerade nordiska matkulturen med totalt 185 nominerade inom sju kategorier. I ”Nordisk mat till många” ges priset till en person, företag eller organisation ”som gjort en extraordinär insats för att främja matglädje, kvalitet och nordisk matkultur i offentliga måltider”. LRF och övriga nordiska lantbruksorganisationer står bakom priset.

Nytänkare som lyft kommunala maten

Annika Unt är en nytänkare som lyft maten i Lunds kommun. Hon har inspirerats av både nordiska och annan internationell matlagning.

Skolmaten har varit en sluten verksamhet och haft ett dåligt rykte. Men nu visar allt fler kockar i media hur maten har utvecklats, säger Annika Unt, som tidigare varit projektledare för Skolmatens vänner.

LÄS MER: Här är Sveriges 7 nomineringar till Embla

Ingen av de övriga svenska finalisterna vann något förstapris, men Jan Ehrensvärd, styrelseledamot i LRF och medlem i finaljuryn är ändå nöjd med de svenska deltagarna.

– Det är imponerade vilken bredd och spets som det svenska matundret har, säger Jan Ehrensvärd.

"Skapar glädje kring offentlig mat"

Så här lyder den svenska juryns motivering till nomineringen av Annika Unt i tävlingskategorin Mat till många:

Annika Unt, skapar matglädje och lust kring den offentliga måltiden. Lyfter både personal och elever med näring, nyttighet, pedagogik och stor kunskap men framför allt med matlust i fokus.  Hon lyfter fram det unika med fri skolmat, utgår från svenska smaker, lokala producenter och en förståelse för varifrån maten kommer.

LÄS MER: Här är alla vinnare