Lean är en företagsfilosofi. Tanken är att hela tiden arbeta med förbättringar för att öka konkurrenskraften och skapa utrymme för tillväxt. Målet är att arbeta smartare och effektivare, inte snabbare och hårdare.

Lean Lantbruk är ett nationellt projekt som driver för företagare inom lantbruks- och trädgårdsnäringen. Utbildningarna finns för både större och mindre företag, så både du som ensamföretagare eller arbetsgivare med flera anställda kan delta och börja arbeta med lean.

Olof och Magdalena Hermelin driver Hermelins i Östergötland och odlar potatis, spannmål och ekologiska grönsaker. De har gått utbildningen och efter flera år med lean har det blivit en del av deras vardag och de positiva effekterna lever kvar.

– Vi har en mycket bättre överblick och kommunikation i företaget nu, ansvarsfördelningen är tydligare och vi har färre driftstopp, berättar Olof Hermelin. Dessutom finns det en framförhållning som saknades tidigare. Ansvarskänslan är större, vilket gör att insatser görs i rätt tid i mycket högre utsträckning.

Olof och Magdalena Hermelin är inte ensamma om att förorda arbetssättet lean. Över åren har ett 100-tal företag med olika inriktningar inom lantbruk och trädgård utbildat sig i arbetssättet.

Gör en intresseanmälan!
Är du nyfiken på lean, vill du veta mer eller anmäla dig? Då hittar du mer information, kontaktuppgifter till leancoacherna och länk till intresseanmälan på www.leanlantbruk.se. En intresseanmälan är inte bindande, men innebär att du får ett besök av en coach och mer information. Nästa utbildningsstart sker i höst, sista dag för anmälan är onsdag 6 september. Missa inte det!

Johanna Andersson