Tävlingen har pågått under ett halvår och varje LRF- region har haft ansvar för instagramkontot @detgodaagandet en vecka var. Uppgiften var att i text och bild profilera Det goda ägandet med känsla och kreativitet.

Juryn Björn Galant och Carina Gerken Christiansen har gått igenom och betygsatt alla bidrag efter en tiogradig skala.

- Bidragen skulle kännas i hjärta och mage och det gjorde verkligen många men särskilt Skånes som stack ut med små berättelser om sådant markägare gör men som ofta sker i det tysta, säger Björn Galant.

Skånes bidrag bestod av bland annat av lärkrutor mitt i åkrarna, små ställen där bonden inte sår så att lärkorna ska kunna hitta mat. Vi fick se en vacker å som ringlar sig fram och fick veta att tidigare var den spikrak men hade nu grävts om och återfått sin gamla form.

 - Vi fick se tre generationer i skogen varav den yngsta generationen skogsägare ännu inte kunde gå själv och då belyser man ju långsiktigheten i ägandet på ett sätt man verkligen förstår med hjärtat. Att man som skogsägare gör långa planer och tänker på dem som kommer efter, säger Carina Gerken Christiansen.

Men även produktionen fick plats. Sockret till läsken som kommer från åkrarna och vetet som till exempel blir spagetti och den skånska skogen som inte bara ger virke utan också mat. ”Drick den skånska skogen eller ta en tugga av björken! Öl och bräck, produkter med björksav som bas,” stod det till bilden av ett dukat bord.

Skåne fick 9,6 poäng i genomsnitt och får tårta och blommor till regionkontoret.

På andraplatsen kom Västernorrland med 8,1 poäng och får också tårta. Mälardalen som kom på tredje plats med 7,6 poäng får också en tårta.

Sammantaget har alla regioner bidragit med nya tankar och sätt att visa landets goda ägare och allt som ägandet bidrar till, långsiktighet, ansvar, risktagande och inte mins produktion av viktiga varor som Sverige inte kan klara sig utan.

Hedersomnämnande får LRF Trädgård som inte var med i tävlingen men hade värdskapet för kontot några veckor i augusti och visade vad det goda ägandet i trädgårdsnäringen betyder.

https://www.instagram.com/detgodaagandet/

https://www.lrf.se/politikochpaverkan/aganderatt-och-miljo/aganderattsfragor/det-goda-agandet/