Den 18 oktober var LRF medarrangör till ett seminarie i riksdagen för att lösa problemet med bilar som dumpas på LRF medlemmars marker.

- Allt pekar på att problemet med bilar som överges och dumpas på våra medlemmars marker bara ökar. Det är en tickande miljöbomb med bilar som står i naturen och rostar sönder, säger Josefin Kihlberg, LRFs expert på skrotbilar.

I riksdagen berättade Åke Jansson från Borås om när han fick en bil kraschad vid sin väg och hur det tog honom 8 månader att få den hämtad. Bilen låg dessutom i inre vattenskyddsområde för Borås stad. Inte förrän bilen var så slaktad att den inte längre ansågs vara en bil utan ett fordonsvrak hämtade kommunen bilen utan kostnad. Hela tiden handlade konflikten om pengar.

LÄS MER: "Markägarna känner sig rättslösa"

I riksdagen framförde LRF tillsammans med Bil Sweden, Stena Recycling och Bilretur ett förslag om att kostnaden ska läggas på bilägarna. Med en höjning av vägtrafikregisteravgiften med 20 kronor kan transportkostnaden till återvinning för en uttjänt bil betalas.

LÄS MER: Höj vägtrafikregisteravgiften med 20 kronor

- Det är två år sedan den senaste utredningen blev klar men fortfarande har inte någonting gjorts åt detta problem som bara fortsätter att öka. Vi vill att politikerna ser till att det blir verkstad så snart som möjligt, säger Josefin Kihlberg.

LÄS MER: Så säger LRF Konsults jurist