Koppla upp dig här 
Ingen föranmälan krävs.

Här kan du se webbinarierna i efterhand.

Innehåll och datum.

1, Webbinarium: Att tänka på inför byggnation, 27 november 2017, kl 13-14.

Vad behöver jag tänka på inför mitt bygge? Vad har jag, min gård, familj och ekonomi för förutsättningar? Vad kräver investeringen? Har jag kolla på investering och driftskostnader? Har jag tagit kontakt med banker och mejerier? Det är några av frågorna som diskuteras på webbinariet.
Medverkande: Jan Lagerroth, Affärsrådgivare LRF Konsult

Se i efterhand: Att tänka på inför byggnationen

2, Webbinarium: Kostnad för bygget, 7 december 2017, kl 13-14.

Vad är en smart bygglösning och vad kostar det att bygga idag?  Hur vill mina djur ha det för att må bra och producera bra mjölk? Hur ska jag tänka kring djurflödet och smittskydd på gården? Har jag fått med allt i ritningarna?

Medverkande: Susanne Bååth-Jacobsson, Strategirådgivare  & Rebecca Asplund, Byggnadsrådgivare  Växa Sverige

Se i efterhand: Kostnad för bygget

3, Webbinarium: Myndighetsskede, den 10 januari 2018, kl 13-14.

Vilka tillstånd måste tas fram för just mitt bygge? Det är många regler och krav att hålla reda på och de skiljer sig mellan olika djurslag. Vi går igenom vilka tillstånd som krävs, vad de innebär och vad som ska ingå i dessa.  När måste djurhållningen anmälas och när måste de olika tillstånden lämnas in? Vad ska jag tänka på vid ombyggnationer och hur vet jag om ventilationen är tillräcklig? Vad ska ingå i en förprövningsansökan och när behövs den göras? Vad gäller när jag söker investeringsstöd? Bör jag söka något miljötillstånd för min verksamhet?

Medverkande: Sofia Lindman, Byggnadsrådgivare Hushållningssällskapet

Se i efterhand: Myndighetsskede

4, Webbinarium: Upphandling och anbud, 19 januari 2018, kl 13-14.

Genom att skriftligen handla upp din byggnation kan du underlätta ditt ansvar som byggherre samtidigt som berörda entreprenörer får tydliga förutsättningar för planerad byggnation. På så sätt blir det lättare för dig att jämföra och värdera entreprenörer och priser. Vi går igenom vad som bör ingå i ett förfrågningsunderlag, vad det finns för olika entreprenadformer och varför du ska se till att upprätta skriftliga avtal.

Medverkande: Martina Westlund, Byggnadsrådgivare Hushållningssällskapet.

Se i efterhand: Upphandling och anbud

5, Webbinaruim: Byggskede, 26 januari 2018, kl 13-14.

Upphandlingen är gjord och entreprenörerna är valda. Vi ger tips om hur byggprocessen flyter smidigt med struktur och koll på ditt ansvar som byggherre. Vi går igenom vilka krav som finns angående anmälningar och dokument till myndigheter och vad som kan göras för att samordna olika entreprenörer. Kan man förebygga att det drar ut på tiden och blir dyrare? Vad gäller om jag bygger själv? Hur ser jag till att jobba säkert?

Medverkande: Karin Andersson, Byggnadsrådgivare Hushållningsällskapet.

Se i efterhand: Byggskede

6, Webbinarium: Driftsskede, 6 februari 2018, kl 13-14.

Vad ska jag tänka på innan jag flyttar in djuren? Har jag anmält slutbesked och besiktat allt? Bygget är på plats men hur får jag igång bra rutiner med djur och personal?

Medverkande: Nilla Henning, Produktionsrådgivare, VÄXA Sverige.

Så funkar webbinarierna

Den nya tekniken gör att du enkelt kan delta hemifrån. Du ser och hör föreläsarna och kan även chatta med dem. Sändningarna är ett samarbete mellan LRF Mjölk och Studieförbundet Värmland.

Så här kan du ta del av webbinariet:

• Du måste ha en fungerande uppkoppling.

• Din dator måste ha högtalare eller ingång till hörlurar. Då kan du lyssna och ta del av presentationen.

• Du är aktiv genom att chatta och svara på olika frågor genom att skriva.

Du behöver alltså inte ladda ner något program i förväg utan du loggar bara in på länken https://svdistans.adobeconnect.com/lrf-mjolk/ en kort stund innan klockan 13.

Vid frågor, kontakta: Malin Hagbardsson

Vad är vitsen med webbinarier om billigare byggnationer?

– Vi vill underlätta för mjölkföretagare som ska bygga nytt eller bygga om sitt stall. Det är mycket att planera och tänka på inför en byggnation. För att det ska byggas effektiva och rationella stallar i Sverige vill vi hjälpa mjölkföretagare genom att lotsa dem genom hela processen, säger Malin Hagbardsson som är projektledare, mjölkföretagande vid LRF Mjölk.

Vad vill ni uppnå?

– Vi vill att företagarna ska känna sig mer trygga i de olika stegen i en byggnation med den kunskap de får av att delta i webbinarierna. Förhoppningen är också att de ska kunna bygga kostnadseffektiva stallar och att byggprocessen ska gå så smidigt som möjligt.

Vilka vänder ni er till?

– Framförallt LRFs mjölkföretagare, men alla medlemmar som är intresserade av att bygga för mjölk är välkomna att vara med.

Varför är det här en viktig fråga att driva?

– Det är superviktigt att ta ett helhetsgrepp kring byggnation på mjölkgårdar. För att undvika problem längre fram är det a och o att genom en god planering försöka komma över hinder som kan uppstå innan ”första spadtaget”. Om vi på LRF Mjölk kan göra det möjligt för någon att fatta beslutet att bygga, så känns det som vi gör rätt saker för att stärka våra mjölkföretag i sin expansion, säger Malin Hagbardsson.

 

I samarbete med