– Sveriges producenter behöver ha motsvarande möjligheter som konkurrenterna att ta fram de produkter som konsumenterna efterfrågar och få betalt för sina mervärden. 
Det säger LRFs växtskyddsexpert Agneta Sundgren efter ett inslag i TV4 om stråförkortning på måndagen.

Sparar energi

Stråförkortningsmedel är ett växtskyddsmedel som gör att stråna på sädesslaget, till exempel råg, blir korta. På så sätt kan man förhindra att säden lägger sig ned på fältet. Liggsäd är svår att tröska och den riskerar att angripas av svampsjukdomar. Stråförkortningsmedel gör därför att kvaliteten på det som skördas blir bättre och det går snabbare att torka till rätt vattenhalt. Det sparar energi.

– På vissa jordar är möjligheten att använda stråförkortningsmedel extra viktig för att kunna tröska allt och inte behöva låta delar av skörden gå förlorad, säger Agneta Sundgren.

Finns flera nya ämnen som fungerar

De senaste åren har marknaden utvecklat flera nya, mer hållbara ämnen som fungerar som stråförkortare.

– Det är jättebra att marknaden strävar efter att hela tiden utveckla bättre och bättre alternativ. Ytterst handlar det om säkerheten för användarna – de måste kunna lita på de bedömningar som Kemikalieinspektionen har gjort om att medlen inte är skadliga, säger Agneta Sundgren. 

Se inslaget i TV4 Nyheterna här