Vi har blivit kolleger med Henrik Schyffert. Nej, vi extraknäcker inte som komiker. Det är han som har blivit bonde. Eller var.

För den som har missat så har han i ”Köttets lustar” i SVT fått två grisar att mata, klappa och rasta. Egentligen samma sak som vi bönder gör. Även vi tycker om och tar hand om våra djur. Den stora skillnaden är att bönder gör det i större skala och varje dag, året om. Inte bara under några dagar, den tid inspelningen pågick. Och så har vi mer ändamålsenliga lokaler än en bostadsrätt i Vasastan, Stockholm.

Det är bra att matens tillkomst hamnat på den allmänna repertoaren. Nu riktas strålkastaren mot det svenska jordbruket. Men, i samtalet förvrängs perspektiven och globala fakta blir lokala sanningar, till exempel jordbrukets utsläpp av växthusgaser.

...

Ja, mat och klimat hänger ihop. Men kanske inte på det sätt som en del tror. En vanlig missuppfattning är att den svenska djurhållningen bara är en klimatbov. Tvärtom. Djurhållningen är själva förutsättningen för att mat ska kunna produceras i Sverige. Utan djuren skulle vi svenskar gå hungriga. Även vegetarianer och veganer.

...

Slutsatsen av det här är: ät det du vill, kött eller vegetariskt, men välj svenskt.

Därtill är det viktigt att ansvaret för vår framtid inte bara axlas av de enskilda medborgarna. Även politikerna behöver se sammanhanget och se till att livsmedelsstrategin, som ska öka produktionen av mat i Sverige, blir verklighet.

Ja, det var det vi ville ha sagt.
Tack, för att ni lyssnade.
Tack, för att ni bryr er.

Åsa Odell, grisföretagare, Klagstorp
Anette Gustawson, mjölkföretagare, Norrtälje
Titti Jöngren, lamm- och nötköttsföretagare, Åkersberga

Läs hela debattartikeln här