Svensk mat trendar som aldrig förr. I butikshyllor, offentliga kök och på restauranger tar de svenska råvarorna allt större plats.

Hemköp säljer i år för första gången enbart svensk julskinka och i Norrbotten tävlar nio restauranger och turistanläggningar om Årets hållbara julbord.
- Det vi ser nu är ett fantastiskt betyg åt Sveriges bönder som producerar världens mest klimatsmarta mat, säger LRFs vice VD Anders Holmestig.

LÄS MER: 10 000 ton griskött och 91 000 ton råmjölk har blivit svensk tack vare vare Ica-samarbetet

Allt fler har fått upp ögonen för de svenska råvarorna. För ett par år sedan initierade LRF tillsammans med Svensk dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen Från Sverige-märkningen som nu syns på närmare 7 500 produkter och på Coop har andelen färsk svenskt kött ökat från 85 till 89 procent och charken har ökat från 68 till 85 procent.

9 av 10 kvinnor väljer svenskt

I en nyligen publicerad undersökning av Livsmedelsföretagen bekräftas bilden. 85 procent av de 1 000 tillfrågade svenskarna anser att det är viktigt att maten och drycken består av svenska råvaror. Det är en ökning med fyra procentenheter på tre år.

LÄS MER: 5 samarbeten som skapar mervärden

Framför allt är det kvinnorna som föredrar svenskt. 92 procent av kvinnorna säger sig välja svenska råvaror jämfört med 78 procent av männen. Även yngre storstadsbor, 16-39 år, föredrar svenskproducerat.

Svenskproducerat viktigast

- Ekotrenden är fortsatt stark, men det allra viktigast är att maten och drycken är svensk oavsett om den är konventionell eller ekologisk. Det är uppenbart att miljö och klimat är en avgörande faktor, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

Det här märks förstås också i butikshyllorna. Såväl Ica som Axfood och Coop prioriterar svenskproducerat före importerat och andelen svenska livsmedel i kundkorgarna har ökat markant under det senaste året.

"Ett enormt tryck på svenskt livsmedel"

Allt fler kommuner och landsting väljer också att prioritera svenska råvaror i den offentliga upphandlingen genom att ställa tydliga djurskyddskrav. I Dalarna har till exempel sju kommuner nu gått över till enbart svenskproducerat när det gäller kött och potatis, och i Skaraborg har tolv kommuner gått ihop för en mer hållbar upphandling och av de kötträtter som nu serveras är det nästan 100 procent svenskt.
- Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är ett så enormt tryck på livsmedel från föräldrar, anhöriga, politiker, journalister och studenter, säger upphandlaren Lena Orrvad till Västgöta-Bladet.

"Den största medlemsnyttan LRF har gjort"

Med tanke på att den totala offentliga livsmedelsmarknaden uppskattas till åtta miljarder så får förstås detta också direkt genomslag på gårdsnivå.

LÄS MER: Gå på webbinariet om offentlig upphandling

- Det arbete som LRF har gjort med att lyfta Sveriges bönder, bland annat genom våra samarbeten med livsmedelskedjorna och för att underlätta att välja närproducerat i den offentliga upphandlingen, är – tillsammans med den nationella livsmedelsstrategin som vi fick regeringen att klubba igenom i början av året - bland den största medlemsnytta som LRF har gjort. Väljer du svensk mat såväl under jul som övriga dagar på året, väljer du också en levande landsbygd, fler arbetstillfällen och en hållbar framtid, säger Anders Holmestig.

LÄS MER: SLUs råd - välj svenskt, för hälsans skull