Thomas Bertilsson är enhetschef på LRF och förklarar hur LRF jobbar kring frågan om utbetalningarna.

- Det är få frågor som vi på LRF har haft, som både varit så viktiga och så svårjobbade. Systemet bygger på att de fyra aktörerna EU-kommissionen, Näringsdepartementet, Jordbruksverket och Länstyrelser måste samarbeta. Vår roll på LRF är att hela tiden ligga på alla dessa fyra aktörer att göra sitt jobb och det gör vi nästan dagligen. Att driva dröjsmålsränta löser inte det akuta läget men det ger tydliga signaler om vad konsekvenserna blir av sena utbetalningar.

Sverige riskerar miljonböter

Sverige riskerar dessutom miljonböter av EU, skrev Land Lantbruk i höstas. Statskontoret har också kritiserat Jordbruksverket, en kritik som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht delar.

Detta har hänt från 2015 till i dag

 

LRF: Snabba på med utbetalningarna

September 2015: LRF anar oråd redan nu och uppmanar Jordbruksverket att de måste snabba på med utbetalningarna. 

Jordbruksverket nobbar LRFs utsträckta hand

Januari, 2016: Frustrationen är stor över de försenade utbetalningarna och LRF ställer frågan om det är en resursfråga eller kompetensfråga. "Det här är fullständigt oacceptabelt", säger dåvarande förbundsordförande Helena Jonsson och erbjuder att hjälpa till med kompetens från LRF Konsult.

"Skicka betalningspåminnelse"

Januari, 2016: LRF uppmanar sina drabbade medlemmar att skicka betalningspåminnelse till Jordbruksverket.

LRF rasar: Gör om, gör rätt!

Februari, 2016: Gör om, gör rätt, är uppmaningen till Jordbruksverket genom en debattartikel i Land Lantbruk.

Frågan uppe på högsta EU-nivå

Mars, 2016: Frågan är uppe på EU-nivå och det råder viss optimism.

LRF går till domstol

April, 2017: LRF beslutar sig för att driva pilotmål om dröjsmålsränta. "Har man uppfyllt sina stödåtaganden så ska ersättningarna betalas ut i tid. Om inte ska man kompenseras", säger LRFs enhetschef Thomas Bertilsson.

Palle ryter till: Ta ert uppdrag på allvar!

Juli, 2017: Palle Borgström är nyvald förbundsordförande och tillsammans med regionordförande Peter Borring skriver de om hur trovärdigheten till Jordbruksverket är mycket låg. "Riksdagen klubbade nyligen den nationella livsmedelsstrategin. En absolut nyckelfråga för om strategin ska bli framgångsrik är att alla parter i kedjan gör sitt jobb. Myndigheter som har ett främjandeuppdrag måste ta det på allvar och de som inte har något behöver omedelbart få ett av regeringen", avslutar de sin debattartikel.

Nytt möte - den här gången i LRF-huset

November, 2017: Representanterna för Jordbruksverket lämnar Jönköping för att föra diskussionen I LRF-huset på Franzéngatan i Stockholm.

SVT Rapport tar upp frågan

December, 2017: Frågan når riksmedia och SVT Rapport sänder ett reportage där en av företagarna förklarar den ohållbara situationen.

Palle ryter till igen: Lös problemet!

December, 2017: Palle ryter till igen och är mycket tydlig: Ansvariga på Länsstyrelserna och Näringsdepartementet  måste lösa problemet.

Lantbrukare i Ekot: Det är för jävligt

Mars, 2018: Ekot gör ett inslag kring pilotfallet som dröjer på grund av att de sena utbetalningarna försenas. LRFs expert uttalar sig frågan och en lantbrukare förklarar hur detta har drabbat honom.