I LRF Företagarakademis utbildning Målstyrning lär du dig mer om varför det är en fördel att sätta tydliga mål i sitt arbete. Man kan göra utbildningen på hemmaplan.

Hans-Ola Olsson i Tanumshede driver lantbruk med växtodling och grisar, helt ekologiskt. Dessutom odlar han grönsaker, har skog och entreprenadverksamhet.

"Jag fick fler verktyg"

– Som många andra har vi en mångfacetterad verksamhet, det var bland annat därför jag var intresserad av målstyrning, säger han och fortsätter:
– Utbildningen var bra och grundläggande. Och så måste det ju bli, för LRFs medlemmar har skiftande behov. För mig var det bra att få en bekräftelse att jag tänkte rätt, och att få flera verktyg förtydligade.

Kursupplägget handlar om att ta sin vision framåt i olika steg med enkla uppgifter som man sprider ut över tid. Men när Hans-Ola Olsson ändå satt framför datorn passade han på att göra de flesta i ett svep.

– Det jag framförallt tog med mig var vikten av reflektion. I stridens hetta ger man sig ofta inte tid att fundera på vad man gjorde i går. Då blir det inte bättre än det var innan. Annat tänkvärt var att sätta upp en tidpunkt för slutmålet.

I erbjudandet ingick ett mentorskap som gav möjlighet att bolla sina idéer med en rådgivare på LRF Konsult. Till skillnad från vanlig rådgivning fick man i mentorupplägget plocka fram sin egen kraft istället för att köpa råd, det gillade Hans-Ola Olsson.
Han har inte ändrat jättemycket i sitt företagande efter utbildningen.

Har blivit mer specifik kring målen

– Jag har blivit mer specifik när det gäller visioner och mål. Jag stressar inte utan bryter ner i delmål så att jag känner att jag uppnår något, successivt. Funderar mer på de mätbara faktorerna och tar korta, specificerade steg.

Leif Södermark är affärsrådgivare på LRF Konsult och var Hans-Ola Olssons mentor. Han tycker också att upplägget med ett mer coachande förhållningssätt är intressant.
– Man sitter ju ofta på svaren själv men kan behöva hjälp att se verksamheten ur ett annat perspektiv. Och det är lätt att grotta ner sig i dagens sysslor istället för att se framåt. Hans-Ola är en väldigt strukturerad och driven företagare med många planer för framtiden. Just det här med att avsätta planeringstid är en viktig fråga, oavsett på vilken nivå man befinner sig i sitt företagande.
Eva Åström