Sedan 20 år har jag odlat tomater i växthus. Vi började med vanliga runda röda, och har utvecklat verksamheten till många olika specialtomater. Vi säljer i egen gårdsbutik, på Bondens egen Marknad i Linköping, till grossisten Rudenstams, butiker och restauranger i närområdet.

Nu har jag också hittat en ny försäljningskanal: Reko-ringar. Idén kommer ursprungligen från Finland, jag fick tipset av Boställets vedugnsbageri utanför Linköping. Producenter och konsumenter kommer i direktkontakt med varandra genom slutna Facebookgrupper. Utbud och beställningar hanteras i kommentarsfältet, betalning sker via Swish.

Varannan vecka finns jag och de andra producenterna i vår Reko-ring på två parkeringar i Linköping och lämnar ut varorna. Under 1,5 timma står vi med våra bilar och kunderna kommer och hämtar upp sina beställda varor. Det finns möjlighet till frågor och mötet med kunden ger så mycket feedback direkt till mig som producent.

Butiker försvinner både på landet och i städerna. Tyvärr. Jag hade redan tidigare funderat på hur jag skulle kunna sälja på nätet och värna om min kvalitet ända fram till kunden.
Vi är många producenter här i trakten och vi kan dra varandra genom både Reko-ringen och våra gårdsbutiker. Men vi behöver bli fler. En del tvekar inför att vara med på Facebook. Men man behöver ju inte vara engagerad där socialt, bara sälja.
Och Swish underlättar både där och i gårdsbutiken, jättesmidigt och tryggt. Det här tror jag är framtiden.

Annicka Assarsson
Tomatodlare, Varv, Östergötland