Investeringen i företaget Gårdsfisk möjliggör för Sveriges bönder att kunna börja odla fisk i hållbar industriell skala hemma på gården.

Kretsloppet utnyttjas maximalt genom kombinationen lantbruk och vattenbruk.

– Det här är den första av nya investeringar i tillväxtverksamheter från LRFs sida. Fiskuppfödning på land är glödhett och här har vi ett fungerande koncept redo att tas ut på marknaden. Gårdsfisk har möjlighet att på sikt bli Sveriges ledande svar på den norska framgången med laxexport, säger Anders Källström, VD och koncernchef på LRF.

SE VIDEON: Här går fiskarna ål in

LRF investerar tillsammans med Almi Invest, LMK Industri och privata investerare 10 miljoner kronor i företaget. Det är ett första steg för LRF att bygga upp en portfölj av investeringar inom verksamhetsområden som bidrar till LRFs strategiska mål.

Byggt om gamla djurstallar

Gårdsfisks grundare Johan Ljungquist och Mikael Olenmark har gjort gamla djurstallar till nya och föder upp fisk istället för grisar, får eller kyckling. Båda har, som de flesta andra, rötter på landsbygden, men mer än så är det inte.
De formade sin affärsidé när de pluggade tillsammans, berättar Johan Ljungquist, som är marinbiolog. Mikael Olenmark är civilingenjör inom teknisk vattenresurshantering.
– Vi började diskutera utvecklingsmöjligheterna inom vattenbruk och tyckte att det skulle vara intressant att hitta ekonomi i fiskodling. Samtidigt såg vi att det fanns en massa utmaningar med den typen av verksamhet. Utsläpp, foder, medicinering och liknande. Mycket diskussion finns även kring vattenbruk i stadsmiljö.

LÄS MER I LAND: De odlar sushi i ladugården

De kände att det måste finnas smartare sätt att producera fisk, i lantbruket.
– Där jobbar man redan jobbar i kretslopp, kan använda vattnet flera gånger och ta tillvara restprodukterna som gödning. Vi var också inne på att odla fisk som stod längre ner i näringskedjan och som är allätare och därför behöver mindre mängd fiskmjöl.
Idén är en klimatsmart produktion med fiskarter som växer fort och är anpassade till varmare vatten och därför naturligt resistenta mot sjukdom. Kunderna finns inom handeln och restauranger.

LRF får styrelseplats i Gårdsfisk

– LRFs satsning innebär även att vi tar en styrelseplats i Gårdsfisk. Vi tror starkt på de här entreprenörerna, på konceptet, och genom ett aktivt engagemang kan vi bidra med både kompetens och ett stort nätverk, säger Anders Källström.
Många är intresserade. Grisbönder, men även kyckling- och äggproducenter är mest på. Gårdsfisk kommer inledningsvis att bygga hos tre stycken.

– En del lantbrukare vill komplettera sin befintliga verksamhet, andra vill ställa om. I flera fall sammanfaller det med generationsskifte på gården, man tittar på nya möjligheter för att locka barnen att ta över, säger Johan Ljungquist.