Gårdsförsäljning av vin och öl gynnar småföretagens möjlighet att växa på landsbygden. Och, som både LRF och EU-kommission har konstaterat, är detta inget hot mot Systembolagets monopol. Finland har redan en sådan modell.

Om några veckor klubbas förslaget i riksdagen. Därefter ska frågan utredas, så att den hamnar rätt rent konkret och redan om ett år kan gårdsförsäljning bli verklighet.

- En väldigt stor framgång för den svenska landsbygden, vingårdar, småbryggerier och andra dryckeshantverkare i det gröna näringslivet. Det här skapar ännu fler jobb på landsbygden och är en viktig motor i besöksnäringen, säger Anders Källström.

LÄS MER: Gårdsförsäljning viktig för en levande landsbygd 

På kort tid har det skett en närmast explosionsartad utveckling av mikrobryggerier, vingårdar och destillerier runt om i hela landet. I dag sysselsätter de små dryckesproducenterna närmare 2 500 personer och omsätter drygt 1,7 miljarder kronor.

- Det handlar om att ge landsbygden möjligheter att utveckla företagande med de råvaror och resurser som finns just och bara där, säger Anders Källström.

LÄS MER: Det finns fler gårdsbutiker än Ica-butiker

DAGENS NYHETER: Det här är framtidens levande landsbygd