Här följer en kort sammanfattning av intervjun. Hela intervjun kan du lyssna på här.

Är urbaniseringen av godo eller ondo?

- Det går inte ge kort svar på den frågan. Ingen längtar tillbaka till det som befolkade landsbygden, det var ett enormt slit som ingen vill se i ett modernt samhälle. Landsbygden har många svar på vad det moderna Sverige kan åstadkomma. Vi ska naturligtvis inte tänka bort utmaningar som infrastruktur, post och bredband och vi ska jobba proaktivt för bättre förutsättningar. Men gårdsförsäljningen växer med 30 procent per år och den ger en positiv bild av en modern landsbygd. Jag är optimistisk.

Är städerna framtiden?

- Vi vill inte ställa stad och land mot varann. Inga städer lever utan det som produceras på Sveriges landsbygd. Dessutom märker vi nu, efter ett par decenniers prat om tekniken, att vi börjar bli allt mer platsoberoende.

Hur kan stad och land samarbeta bättre?

- Vi måste bli duktigare på att beskriva landsbygden ur ett nutidssammanhang. Satsningen Jobba Grönt är ett exempel. För första gången på flera decennier ökar intresset för lantbruksgymnasier.

Och så var det maten. Varannan tugga är svensk.

- Sverige har aldrig producerat så mycket livsmedel som 2016. Och vi kan producera mer. Det händer mycket nu med gårdsförädling, trädgårdssidan, landodling av fisk, förädling av animalisk produktion och mjölksatsningarna. Man kan inte gå baklänges framåt. Man måste se sig själv i samtiden och i framtiden. Det finns företagande som väntar på duktiga entreprenörer. I ett Sverige, ett Europa och en värld som växer behöver vi mer mat. Vi har möjligheterna i vårt land.

LÄS MER: Ladda ner boken Grön Entreprenör - affärsmöjligheter i hela landet

Lyssna på hela intervjun här.

Seminariet är på lördag den 19 maj, klockan 16-17, på landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik. Studieförbundet Vuxenskolan sänder live.