Annika Bergman var ledamot av LRFs riksförbundsstyrelse mellan 2010 och 2017 och har bland mycket annat även varit styrelseledamot i Folk och Försvar 2014-2018. Genom sitt stora engagemang för företagsfrågor har hon lyft och belyst företagarperspektivet. Annika Bergman brinner också för jämställdhetsfrågorna. Hon är en av dem som startade uppropet #skiljagnarnafrånvetet i samband med metoo-rörelsen.

– Annika, du har svart bälte i nätverkande och en föregångare i sociala medier, konstaterade Palle Borgström. Du har drivit närvaron i sociala medier och var tidigt ute, nu har det lossnat, tack vare dig. Ditt engagemang i metoo har fått mig personligen att förstå vikten av frågan, sa Palle Borgström.

Bengt-Olov Gunnarson valdes in i Lantmännens styrelse 2005. Han var tidigare aktiv i bland annat Frö- och Oljeväxtodlarna. Bengt-Olov Gunnarsson valdes 2012 till ordförande efter att under flera år ha varit vice ordförande. I samband med stämman 2017 avgick som ordförande. Han hade en tydlig kompass för Lantmännens långsiktiga inriktning. Samarbetet med andra kooperativa företag och LRF, för lantbruket och medlemmarnas bästa, var en hjärtefråga.

– Bengt-Olov, du har varit med om hela den imponerande resan som har lagt grunden för ett högpresterande Lantmännen. Du är en värdig mottagare av LRFs guldnål, sa Palle Borgström.

Håkan Nilsson avgick i år efter 10 år som ordförande i LRF Jämtland, där han valdes till ledamot 1996 och ordförande 2008. Han har även haft styrelseuppdrag i Milko, Svenskt Sigill och LRF Konsult. Håkan Nilssons starka engagemang för den norrländska livsmedelsproduktionen och förmåga att skapa goda relationer bidrog till att ge Norrlands livsmedelsproducenter en förstärkning på 100 miljoner per år i nationell ersättning, en ökning från 318 till 418 miljoner. Han är också en av initiativtagarna till det digitala och medlemsexklusiva diskussionsforumet på Facebook, Vi är LRF.

– Håkan, när LRF bildades 1917 var du redan ordförande i LRF Jämtland, skämtade Palle Borgström. Du har också varit en föregångare i sociala medier och var med och startade Vi är LRF och vårdat diskussionen med medlemmarna. Dessutom har du varit en pålitlig hörnflagga, en sån som de bra inläggen kommer ifrån.

Ytterligare en guldnål föräras Thomas Magnusson, tidigare ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse, 2007-2015, har haft en rad olika uppdrag inom LRF och Lantmännen. Nu är han ordförande i den europeiska bondekooperationen Cogeca. Med en smålännings envishet har han visat att det går att påverka på såväl lokal, regional, central och nu även europeisk nivå, står det i motiveringen.

Thomas Magnusson kunde inte vara med på plats för att ta emot utmärkelsen.