Eftermiddagen den 4 juni sitter lantbrukaren Johan Larsson, mitt uppe i den hektiska vallskörden, när han ser en vit rökpelare stiga från skogen i närheten. Johans fru åker dit för att kolla läget och larmar genast SOS.

Bidrar med lokalkännedom

Johan avslutar vallskörden och åker upp med sin far till området. På vägen ringer han kollegor i närheten och lyckas få tag på tio gödseltunnor som kan köra vatten om det blir läge för släckningsarbete.

Väl där möter Johan en brandbil som han, med sin lokalkännedom effektivt kan guida in på rätt skogsvägar för att nå branden.

- De hade inte riktigt koll på var branden var, så jag kunde visa dem.

När de når området som brinner är rökutvecklingen kraftig och Johan uppskattar att det redan brinner på fem hektar.

- Vi åkte därifrån och sa till räddningstjänsten att få hit helikoptrar så fort som möjligt. Vi hade tio gödseltunnor redo att köra vatten med. Fyra av dem jobbade till klockan två inatt för att vattna så att branden inte skulle sprida sig. Vi körde även ner djurvagnar direkt för att kunna evakuera djuren om det behövdes.

Kunde bistå med bränsle

Traktorerna jobbar smidigt på de smala skogsvägarna och har till skillnad från brandbilarna möjlighet att köra i svårare terräng. Men det är inte bara vatten som lantbrukarna i området bistår med. Under natten behöver även brandbilarna mer bränsle, något som Johans pappa fixar.

- Vi har en 300 literstank på pickupen som vi kör ut till skogsmaskinen när vi jobbar. Så räddningstjänsten kan ringa när som helst så hjälper vi dem.

Använde lärdomar från branden 2014

Branden i Västmanland 2014 är fortfarande färskt i minnet för Johan:
- Man trodde aldrig man skulle få uppleva något liknande igen och så blir det likadant, man har tänkt mycket på vad man kunde gjort annorlunda, och det försöker jag göra nu.

För att vara effektivare i sitt släckningsarbete har en annan granne svetsat ihop två rör som fungerar som släckningskanoner på gödseltankvagnarna. 

Läs mer: Bönderna gör värdefull insats för att stoppa skogsbranden.

- Vi sprutar vatten 30 meter åt ett håll, ungefär tio meter upp i luften.

Inatt klockan två lämnade Johan släckningsarbetet för att få ett par timmars sömn innan den viktiga vallskörden fortsätter. Han har 400 nötkreatur som ska ha foder i vinter och med rådande torka är det avgörande att få in vartenda strå.

Lantbruket är avgörande för beredskapen

Ännu en gång ser vi bevis på hur otroligt viktigt det är att vi har aktiva duktiga lant- och skogsbrukare i Sverige. Inte bara förser de oss med mat och råvaror. De har även en unikt god lokalkännedom som är ovärderlig i dessa situationer. De har kunskap och resurser som är till stor hjälp vid exempelvis, släckningsarbete och även med diesel när brandbilar och andra räddningsbilar kör torrt.