– Det är kul att konstatera att ett klassiskt svenskt idrottsarrangemang tar ett så ambitiöst hållbarhetsgrepp. Att Vätternrundan valde närproducerad svensk mat till de tävlande är ett smart sätt att minska klimatpåverkan och gynna biologisk mångfald i Sverige, säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

Tar ett större grepp kring hållbarhet

Under helgen kördes den 30 mil långa Vätternrundan och det har varit viktigt för arrangörerna att genomföra ett miljömedvetet och hållbart evenemang.

– Tidigare har hållbarhet bara handlat om miljöfrågan, men det innefattar så mycket mer. Det handlar om hållbarhet i hela samhället, både miljö, social hållbarhet och de anställdas arbetsmiljö, säger Gunilla Brynell.

Vätternrundan arbetar därför på flera olika plan för att ta ett helhetsgrepp kring frågan.

– Vi tittar på allt från våra leverantörers hållbarhet, hur våra egna transporter genomförs till hur vi sorterar avfall. Att få med alla dessa delar är för oss viktigare än att fokusera på en enda fråga, säger Gunilla Brynell.

Serverar både kött och vegetariska alternativ

Vätternrundan har varit ISO-certifierad sedan 2013, vilket har varit till en stor hjälp i arbetet med hållbarhet enligt arrangören. När det gäller maten så vill inte Vätternrundan lägga sig i vad deltagarna äter. Arrangörerna ger kostråd kring hur man bäst lägger upp matintaget och fokuserar på att det är viktigt att få i sig tillräckligt med näring och energi. I vilken form det sker är upp till deltagarna själva.

– Vi lägger ingen värdering i vilka proteiner man väljer, utan för oss är det självklart att servera både kött och vegetariska rätter, säger hon.

Mat från lokala producenter

Istället läggs fokus på att maten som serverades var så klimatvänlig som möjligt och gärna från lokala producenter.

– Vi har som ambition att all mat ska vara närproducerad och har det som villkor med våra leverantörer när det gäller kött. Den mat som serverades kommer från en lokal producent här i Motala. Även i Jönköping respektive Hjo var maten lokalt producerad.

LRF är imponerat över Vätternrundans genomtänkta hållbarhetsstrategi och samarbete med lokala producenter.

– Hållbarhet och kretsloppstänkande blir allt viktigare. Jag hoppas att andra evenemangsarrangörer i Sverige tittar på hur Vätternrundan jobbar för att gynna det lokala närings- och föreningslivet. Det vinner både klimat och svenska producenter på, säger Peter Borring, LRFs regionordförande i Östergötland, som arbetat tillsammans med Vätternrundan kring förutsättningarna att använda lokalproducerad mat.

Öppna landskap viktigt för Vätternrundan

Gunilla Brynell påpekar även vikten av ett öppet landskap för rundans upplevelse och hur det hänger ihop med hållbarhetstänket.

– Vi vill att cyklisterna ska få åka genom både skogar och betesmarker. Hela miljön ska vara härlig att uppleva, så allt hänger ihop.