För artonde året i rad har LRFs regionförbund, i samråd med distriktsföreningen för Sveriges Nötköttsprocucenter, nominerat en nötköttsproducent från varje region till Årets Nötköttsföretag. Årets tema är Mål och uppföljning i nötköttsproduktionen och vinnaren koras på Köttsriksdagen den 16 november i Eskilstuna.

Här är de nominerade:

Blekinge

Stefan och Anita i Kolshult
Namn: Stefan och Anita Owesson
Bor: Kolshult, Ronneby
Verksamheten: Familjen Owesson har både försäljning av avelsdjur och uppfödning av naturbeteskött. Är också sammankallande i Svenska Herefordföreningens Avelsråd.

Läs mer här

Dalarna

Arne i Dalbyn
Namn: Olaspers Arne Eriksson
Bor: Dalbyn, Rättvik
Verksamheten: Arne har Kravgodkänd produktion på sin gård. Han bedriver också entreprenadverksamhet.

Läs mer här

Gotland

Christer och Anna i Hemse
Namn: Christer och Anna Melander
Bor: Hemse, Gotland
Verksamheten: Företaget bedriver nötköttsproduktion med mjölkrastjurar med hjälp av en anställd, totalt finns ca 500 djur på gården.

Gävleborg

Peter och Iréne i Forsa
Namn: Peter och Iréne Eriksson
Bor: Forsa, Hudiksvall
Verksamheten: Gården drivs ekologiskt med 68 dikor och säljer det mesta köttet själva som köttlådor.

Läs mer här

Halland

Charlotte och Per i Tvååker
Namn: Charlotte och Pär Agrell
Bor: Tvååker, Varberg
Verksamheten: Paret Agrell bedriver både köttproduktion, mjölkproduktion, livdjursförsäljning och embryoverksamhet. De har drygt 400 nötkreatur på gården, varav en avelsbesättning på 34 kor av rasen Simmental. 

Läs mer här

Jämtland

Karl-Gunnar i Hammarstrand
Namn: Karl-Gunnar Färdig
Bor: Hammarstrand, Ragunda
Verksamheten: Karl-Gunnar bedriver sedan 2010 uppfödning av eko-köttraskvigor till slakt.

Jönköping

Lars i Aneby
Namn: Lars Knutsson, Bordsjö skogar
Bor: Aneby, Jönköpings län
Verksamheten: Bordsjö skogar omfattar flera verksamhetsgrenar inom lant- och skogsbruk som KRAV-certifierad växtodling med nötköttsproduktion, spannmålsodling, konventionell växtodling värphöns och uthyrning av boende. Nötköttsproduktionen funnit sedan början av 60-talet.

Kalmar

Pär och Jan-Olof i Ljungbyholm
Namn: Pär och Jan-Olof Engdahl
Bor: Ljungbyholm, Kalmar
Verksamheten: Djurhållningen består av uppfödning av tjurar, mestadels mjölkraskalvar från holsteinbesättningar. Gården har även en dikobesättning omfattande 40-tal kor. 

Läs mer här

Kronoberg

Ann-Sofi och Joakim i Vittaryd
Namn: Ann-Sofie och Joakim Nilsson
Bor: Vittaryd, Ljungby
Verksamheten: De startade sin produktion 1993 med lite får, började sedan med dikor 1995. Dikobesättning omfattar nu 66 kor, de föder upp alla kalvar till slakt eller avel och tar flitigt emot studiebesök på gården.

Läs mer här

Mälardalen

Gustaf och Roberth i Västerås
Namn: Gustaf och Roberth Kihlin
Bor: Västerås, Västmanland
Verksamheten: Bröderna Kihlin bedriver nötköttsproduktion med 120 kor. Den största delen av besättningen är av rasen Simmental, men även Aberdeen Angus, Charolais samt Blonde finns.

Läs mer här

Norrbotten

Per och Maria i Sundom
Namn: Per och Maria Nordgren
Bor: Sundom, Luleå
Verksamheten: Gårdens inriktning är uppfödning av ungtjurar. Just nu finns 135 djur på gården, och cirka 100 går till slakt varje år. Djuren är mestadels av mjölkras, och kommer från utvalda gårdar i östra Norrbotten.

Läs mer här

Sjuhärad

Rådde gård i Länghem
Namn: Caroline Dahrén, Stefan Wallin och Dan Claesson på Rådde gård
Ligger i: Länghem, Tranemo
Verksamheten: De har en integrerad dikoproduktion med 60-talet kor under uppökning. De är Sigill- och klimatcertifierade.

Läs mer här

Skaraborg

Andreas och Malin i Längjum
Namn: Andreas och Malin Lidén
Bor: Längjum, Vara
Verksamheten: De har både nötköttsproduktion, växtodling samt maskinhandel. Nötköttsproduktionen är inriktad på slutgödning av dikalvar och betesskötsel.

Läs mer här

Skåne

Per-Ola och Marie i Löberöd
Namn: Per-Ola och Marie Wilhelmsson
Bor: Löberöd, Höör
Verksamheten: Per-Ola och Marie startade företaget 1998 och har utvecklat företaget med flera olika ben, som nötköttsproduktion, växtodling och verkstadsenhet. Nötköttsproduktionen är idag specialiserad slaktungnöt och de köper in 230-250 dikalvar på hösten.

Läs mer här

Södermanland

Stenhammars Godsförvaltning i Flen
Namn: Stenhammars Godsförvaltning och H.M Kung Carl XVI Gustaf
Ligger i: Flen
Verksamheten: 300 dikor med avelsinriktning och fokus på renrasig Simmental och renrasig Röd Angus samt gårdens egen hybridras ”simgus” som är en korsning mellan en Simmentalko och en Angustjur.

Läs mer här

Värmland

Maxstad Simmental i Karlstad
Namn: Till Pevec och Caroline Hajemo, Till Vet AB / Maxstad Simmental
Ligger i: Karlstad, Värmland
Verksamheten: Till och Caroline, båda veterinärer, bedriver jordbruk med Simmentalavel i fokus. Djurproduktionen består av 50 simmentalkor. Deras avkommor säljs till största del vidare som avelsdjur eller behålls för egen rekrytering.

Väst

Johan och Malin på Klingebol
Namn: Johan och Malin Larsson
Bor: Ånimskog, Åmål
Verksamheten: Johan och Malin bedriver diko och nötköttsproduktion med 75 dikor, 75 kalvar, 40 tjurar och 4 avelstjurar.

Läs mer här

Västerbotten

Christer, Richard och Roger i Tallheden
Namn: Christer Harnesk, Richard och Roger Lidén, Tallhedens lantbruk
Bor: Tallheden, Norsjö
Verksamheten: Bolaget Tallhedens Lantbruk bildades 2015 och har på tre år gått från en handfull djur till totalt 220 nötkreatur, varav 48 dikor.

Läs mer här

Västernorrland

Jens och Lillian i Söråker
Namn: Jens Johansson och Lillian Lagergren Johansson, Krigsbygård
Bor: Söråker, Timrå
Verksamheten: Företaget består av entreprenadverksamhet och köttproduktion med ca 45 dikor, 160 djur totalt, av i huvudsak rasen Angus. 

Läs mer här

Örebro

Erik och Emma i Fjugesta
Namn: Erik Wigström och Emma Nilsson
Bor: Fjugesta, Lekeberg
Verksamheten: Erik och Emma har byggt upp företaget under fyra år och berdriver en intensiv ungnötsproduktion. Totalt på gården finns ca 530-620 djur.

Östergötland

Krister på Ekeby Boställe
Namn: Krister Sildeborn, Ekfarm
Bor: Ekeby Boställe, Boxholm
Verksamheten: Krister driver KRAV-certifierade Ekfarm AB med cirka 45 dikor och föder upp sina egna tjurar och kvigor till slakt. 

Läs mer här