– Undersökningen bekräftar det vi har känt hela sommaren att vi har ett väldigt stort stöd hos allmänheten, säger LRF:s riksförbundsordförande, Palle Borgström, till Land Lantbruk.

För ungefär en vecka sedan visade en undersökning från Coop att kunderna gärna betalar mer för varorna - om pengarna går till bonden.

LÄS MER: 7 av 10 vill betala mer - på ett villkor

Tidigare har en undersökning från Sveriges konsumenter visat att majoriteten av restaurangbesökarna vill veta var maten kommer ifrån. 

LÄS MER: 8 av 10 vill ha märkning på restaurangmaten

Stjärnkockarnas upprop, ledd av Fredrik Eriksson, har också gett resultat. På Årets kock-finalen konstaterades det att flera grossister har bytt ut tyskt fläsklägg mot svenskt och importerad blandfärs mot svenskt.

- Det är sådana detaljer vi måste arbeta med, sa Maria Forshufvud, VD för Svenskmärkning AB.

Fredrik Eriksson berättade att för 35 år sedan så var den ulitmata lyxen när Operakällaren flög in hallon. Nu är lyxen när de går upp på taket och plockar egna smultron.  

LÄS MER: Stjärnkocken vill att handeln ska minska sitt utbud

I augusti presenterade också dåvarande regeringen ett förslag på skärpta krav i den offentliga upphandlingen med syfte att öka andelen svensk mat på bland annat skolrestauranger och i äldrevården. 

LÄS MER: "Våra barn och äldre är värda kvalitativ mat"

Hur jobbar din kommun med den offentliga upphandlingen? Hjälp till att fyll på Land Lantbruks upphandlingskarta