Sommaren var tuff även för de svenska bönodlarna med halverade skördar på många håll. Ändå tror man sig kunna möta konsumenternas stora efterfrågan på vegetariskt protein. Vi äter nämligen bönor som aldrig förr. Bönor, som har en proteinhalt på mellan 20 och 25 procent och dessutom innehåller viktiga vitaminer och mineraler, har blivit en viktig ersättning till kött när vi försöker ställa om och äta mera grönt. Dessutom har efterfrågan på svenskodlat ökat.

Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter, som är Sveriges största producent av torkade och konserverade bönor och ärtor, har femdubblat odlingen av svarta bönor och yin-yangbönor sedan 2014.
- Det är ett lysande exempel på hur man kan producera ett inhemskt protein som alternativ till alla sojaprodukter som är importerade, säger Marcus Söderlind som är ordförande för LRF Trädgård.

Läs hela artikeln här

SE FILMEN: Rekordsiffror för svenskodlade grönsaker