Överlag ser man att användningen av antibiotika sjunker även i andra EU-länder.

– Men de har fortfarande långt kvar till Sveriges låga nivå. För att komma dit krävs en annan typ av djurhållning. Svensk djurhälsa står ut i EU och är ett resultat av företagarnas satsning på god djuromsorg för att förebygga sjukdomar. Och att vi har en säker handel med djur till vårt land, säger My Sahlman, smittskyddsexpert på LRF.

LÄS MER: LRF sätter antibiotikapress på övriga EU-länder

Så har Sverige också blivit ett föregångsland och tar emot besök från flera EU-länder som vill lära sig om svensk djurhållning. LRF driver även på i antibiotikafrågan på EU-nivå, för att få ner överanvändningen som är ett hot mot både djur- och humanhälsa.

– Tyvärr flaggade regeringen i somras för att man vill ta bort gränsskyddet för sjukdomar vi inte har i Sverige. Det får stora konsekvenser för vår djurvälfärd och antibiotikaförbrukningen kommer att öka, säger My Sahlman.

LÄS MER: Tänk om, regeringen - livsfarligt att inte testa djuren

I Sverige ligger antibiotikaanvändningen på 12,1 milligram per kilo djur, lägst i EU. Tyskland och Nederländerna har minskat sin användning med över 50 procent, men ligger fortfarande betydligt över den svenska nivån. I topp hittar man Cypern, med 453,4 milligram antibiotika per kilo djur, tätt följt av Spanien och Italien.

Här hittar du hela rapporten från EMA.

För dig som vill veta mer!

lrf.se/antibiotika har vi samlat mer material kring hur LRF jobbar kring djurhälsa och i frågan kring antibiotikaresistens.