2019 tar Finland över ordförandeskapet i EU. Fokus kommer vara ett hållbart skogsbruk för klimatets skull. Det avslöjades när den svensk-finska EU-skogsakademin invigdes i finska Asikkala nyligen.

- LRF Skogsägarna har varit med och utformat Skogsakademin för att ge ökad förståelse för skogens roll för klimatet och samhället, säger LRF Skogsägarnas Emma Berglund.

LÄS MER: 9 av 10 vill använda klimatsmarta skogsprodukter

EU-skogsakademin initierades av ländernas statsministrar, Stefan Löfven och Juha Sipilä, och är en utveckling av den finska skogsakademin som under åren har undervisat 1 500 finska beslutsfattare om det hållbara skogsbruket.

- Akademin pågår i två dagar och nästa år är det Sverige som arrangerar mötet. Det är väldigt positivt att beslutsfattare från EU kommer till Norden för att öka kunskapen om vårt hållbara skogsbruk och hur det bidrar med lösningar, säger Emma Berglund på LRF Skogsägarna.

Lena Ek, ordförande i Södra och medlem i LRFs skogsägardelegation, höll en föreläsning kring potentialen om byggande i hållbart trä.

Skogar mest effektiva i koldioxidkampen

- Välskötta skogar växer betydligt bättre än skogarna som lämnats åt sitt öde, säger Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i sitt tal och får medhåll av Finlands jord- och skogsminister Jari Leppä:
- Skogar är det mest effektiva sättet att minska koldioxidhalten i atmosfären.

LÄS MER: Staten tänker fel om naturreservat

Den nyss presenterade IPCC-rapporten hyllar svenska skogsmodellen och visar också att initiativ som bidrar till att minska avskogning och ökar skogsarealen välkomnas. Därför föreslår nu Finland att EU ska starta en skogsfond som en del av investeringsprogrammet mellan EU och Afrika.

Jobbar för ökad bioekonomi

- Vi vill ha fler skogar globalt, att våra skogar ska växa ännu bättre och binda mer koldioxid. Det är ett centralt mål och innebär att vi vill främja möjligheterna inom bioekonomin, ersättningsmaterial för plast och fossila bränslen, säger Sven-Erik Bucht.

För dig som vill veta mer!

6 fakta om den svenska skogen

Svenskt hållbart skogsbruk - en världssnackis

lrf.se/bioekonomi kan du läsa mer om LRFs arbete kring bioekonomi och energi.