Här publicerar vi ett utdrag ur debattartikeln.

Redan i dag dör cirka 700 000 människor varje år i infektionssjukdomar på grund av resistens mot antibiotika. Siffran väntas stiga till ofattbara 10 miljoner till 2050.

75 procent av all antibiotika som används i världen går till djur.

World Animal Protection har under 2018 utfört tester på fläskkött i matvarukedjor i Spanien, Brasilien, Thailand och i Australien. Vi har låtit utföra oberoende tester för att se ifall det också fanns bakterier som var resistenta mot antibiotika. Så var fallet i tre av länderna; Spanien, Brasilien och Thailand. Vi för nu diskussion med matvarukedjorna och kräver att de ska sälja fläskkött som har producerats med höga krav på djurvälfärd.

Sverige är ett föregångsland

Sverige är ett föregångsland i världen med att arbeta för en låg användning av antibiotika inom djurproduktionen. Redan 1986 förbjöds användningen av antibiotika i tillväxtsyfte. Fram till 2015 har användningen av antibiotika i grisuppfödningen minskat med 65 procent i Sverige. Vad gäller användningen av antibiotika på griskultingar är användningen i Sverige cirka 100 gånger lägre än i Tyskland, Frankrike och i Belgien. Bakom resultatet ligger bland annat en medveten satsning på högre djurvälfärd.

Restauranger måste ta sitt ansvar

Vi anser att det är matvarukedjorna och restaurangerna – inte minst snabbmatsrestaurangerna – som har det största ansvaret i arbetet med att förbättra välfärden för djur och för att se till att antibiotikaanvändningen inom djurproduktionen minskar drastiskt. Det är inte okej att till exempel locka med låga priser, och föra in kött från djur som haft det sämre. Det måste bli ett slut på det! Det är därför som vi i huvudsak riktar in vårt arbete mot dem.

Som konsument bör du nämligen, oavsett var du bor i världen, ha rätt att kunna känna dig trygg när du handlar i en affär eller när du går på restaurang. Det kan du inte göra idag. Idag måste du fråga var köttet kommer ifrån och hur djuren har levt. Det gäller även i Sverige. Här väljer allt för många restauranger att inte ge dig någon information alls, om du inte aktivt frågar efter den.

Roger Pettersson
generalsekreterare World Animal Protection Sverige

Läs hela debattartikeln här

Svenska bönder ska sträcka på sig

För att lära sig mer om hur Sverige arbetar, och hur det är möjligt att nå så låg antibiotikaanvändning som i Sverige, har internationella representanter för World Animal Protection även varit i Sverige för att träffa bland annat LRF och besöka gårdar för att träffa grisbönder och veterinärer.

- Vi har bara en promille av världens produktion, men ändå nämns vi i en global rapport om djurvälfärd och antibiotikaanvändning, säger LRFs grisexpert Margareta Åberg.

- Svenska bönder ska sträcka på sig och vara stolta!

Läs World Animal Protections rapport om grisvälfärd och antibiotikaanvändning här.

För dig som vill veta mer

lrf.se/antibiotika har vi samlat material om hur LRF jobbar med frågan kring antibiotikaresistens.