Cirka 13 miljoner julblommor produceras i Sverige i år, det är en ökning med två miljoner på fyra år. 

Var femte julblomma, 2,8 miljoner, är klassikern i blomsterfamiljen - julstjärnan.

Rekordstort intresse 

Nya färger och ett nytt snitt gör att julstjärnan i år kan få mer framträdande placering än bredvid adventsstaken på fönsterbrädan.

- Det var länge sedan vi hade en sådan positiv känsla i odlarledet kring julstjärnan som i år. Jag kan inte minnas att det varit så stort intresse kring julstjärnorna som det är i år, säger Anders Haglund som är ordförande för LRF Trädgård/Prydnadsväxter.

Det kan förklaras med att den klassiska röda julstjärnan i kruka nu har kompletterats med nya färger, bland annat den vita som de senaste åren blivit allt populärare, samt att allt fler vill ha blomman som snittblommor. 

Klimatsmarta julstjärnor

Att Sverige producerar mer julblommor är också bra för klimatet eftersom 97 procent av den svenska produktionen sker i växthus uppvärmda med biobränslen.

– Generellt sett har utbudet av julblommor blivit större med många olika storlekar, former och färger, allt från flerfärgade rosa till créme- och aprikosfärgade, säger Eva Anflo på LRF Trädgård.

Många odlare är klimatcertifierade via Svenskt Sigill. Dessutom kan du enkelt hitta klimatsmarta julblommor genom att titta efter Från Sverige-märket.