Debatt: Inget utrymme för unkna värderingar i det gröna näringslivet!
Riks LRFs Jämställdhetsakademi driver sedan 2009 på för ett jämställt grönt näringsliv. Akademin börjar året med en debattartikel i Land Lantbruk, om vilka värderingar som ska gälla i våra företag.
Debatt, Land Lantbruk 4 januari 2019:
Inget utrymme för unkna värderingar i våra företag
I våras tog vi i LRFs Jämställdhetsakademi fram en rapport om #metoo i det gröna näringslivet som samlar berättelser från de tre upprop som varit inom vår bransch: #slutavverkat, #skiljagnarnafrånvetet och #visparkarbakut. Vittnesmålen från skogsnäringen, jordbruket och hästbranschen visar att många kvinnor utsätts för övergrepp, diskriminering, förminskande behandling och trakasserier inom det gröna näringslivet, och även i de organisationer och företag som några av oss leder. Detta är upprörande och ett bevis för att vi tyvärr är långt ifrån jämställda.
Vi är alla ledamöter i Jämställdhetsakademin och ungefär hälften av oss är också högsta ansvariga för organisationer och företag inom det gröna näringslivet. Vi är helt eniga: den här typen av beteenden är helt oacceptabla.
Dessa farliga, skadliga beteenden och normer måste bort och vi arbetar hårt för det. På våra företag och i våra organisationer så står vi för allas lika värde, respekt och inkludering. Vi vill ha de bästa och mest kompetenta medarbetarna och förtroendevalda – då ingår det att man i alla lägen står upp för och lever efter dessa grundläggande värderingar.
Det gröna näringslivet är en fantastisk bransch med ljusa framtidsutsikter. Det finns stor potential, goda tillväxtmöjligheter och vi har en viktig roll i ett hållbart samhälle. Vi behöver nya företagare och nya medarbetare – kvinnor och män. Alla behövs för att bygga ett ännu starkare och modernare grönt näringsliv som tar oss in i framtiden. Men det kostar att ligga på topp. Om vi vill vara en bransch i framkant och locka till oss den vassaste kompetensen måste vi jobba stenhårt med frågor om jämställdhet och normer, annars riskerar vi att missa många av de bästa.
Vi som ingår i LRFs Jämställdhetsakademi fortsätter att jobba med detta. Jämställdhetsakademin har under hösten ordnat en workshop för ledare inom det gröna näringslivet, om hur vi jobbar med frågor i spåren av #metoo och vi fortsätter med att ta fram ett digitalt verktyg om #metoo och jämställdhet, som kan användas i våra olika organisationer.
Alla vi som är ledare på olika sätt har ansvar, för normer och kulturer i våra organisationer. Tillsammans kan vi arbeta för ett jämställt grönt näringsliv!
Sven-Erik Hammar, ordförande Jämställdhetsakademin och vice ordförande LRF
Hans Börsvik, extern ledamot i Jämställdhetsakademin
Johan Dalén, VD Svensk Mink
Lena Ek, ordförande Södra skogsägarna
Malin Forsbrand, extern ledamot i Jämställdhetsakademin
Carin Holmquist, extern ledamot i Jämställdhetsakademin
Alf Johansson, ordförande valberedningen Arla Foods
Erik Johansson, LRF Ungdomen
Anneli Kihlstrand, VD Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare
Per Lindblad, VD Landshypotek Bank
Carina Lundberg Markow, extern ledamot i Jämställdhetsakademin
Pär Lärkeryd, VD Norra Skogsägarna
Maud Olofsson, extern ledamot i Jämställdhetsakademin
Karin Perers, ordförande Mellanskog
Monica Selling, ordförande Biodlarna
Olov Söderström, VD Norrskog
Marita Wolf, ordförande Växa Sverige
Gertrud Åström, extern ledamot i Jämställdhetsakademin