– Det känns väldigt bra att vi nu kan säkra ett kretsloppssystem för plaster som används inom jordbruket. Därför har LRF tillsammans med Entreprenörinvest  investerat i KRS, Kretslopp & Recycling i Sverige AB, som bygger anläggningen och även samlar in plasten, säger Anders Källström, VD för LRF.

KRS har ett uppdrag av Svensk Ensilageplastretur att samla in lantbrukarnas använda plast från ensilage, säckar, odlingsfilm samt dunkar för växtskydds- och ensileringsmedel.

20 000 ton plast ska återvinnas

Totalt använder det svenska lantbruket cirka 20 000 ton plast varje år. Hittills har den insamlade plasten till stor del gått på export. Nu skapas ett system för att återvinna plasten i Sverige.

LÄS MER: Så jobbar LRF med ett hållbart kretslopp

Det gemensamma målet är att den insamlade plasten från det gröna näringslivet ska återanvändas på ett hållbart och cirkulärt sätt. Naturvårdsverket stöder också KRS verksamhet ekonomiskt genom bidrag via Klimatklivet.

15 nya arbetstillfällen i Vetlanda

I augusti 2019 beräknas KRS nya plaståtervinningsanläggning i Korsberga i Vetlanda att kunna tas i bruk. Anläggningen ska återvinna den insamlade plasten och återföra den till plastindustrin. KRS projekt resulterar både i en mer hållbar hantering och cirka 15 nya arbetstillfällen.

LÄS MER: LRF investerar i Gårdsfisk

– Jag är glad att LRF engagerar sig i vårt bolag och det är naturligt att vi och LRF nu blir samarbetspartners. LRF har hela tiden varit tydlig med lantbrukarens perspektiv och uttryckt det miljömässiga värdet i att ta hand om och återvinna plasten, säger Ingemar Andersson, KRS grundare.

LRF ägare av 10 procent

LRF går in ekonomiskt och blir ägare av tio procent i KRS.
– För LRF och våra samarbetspartners Entreprenörinvest och KRS är detta även ett viktigt initiativ för hållbar tillväxt och utveckling på landsbygden. Vi hoppas att detta på sikt även kan leda till en smidigare insamling och besparingar som kan nå lantbrukarna, säger Anders Källström.

WEBBINARIUM: Så får du en effektivare ensilageproduktion

LRF och Entreprenörinvest har tillsammans med Klimatklivet tillfört kapital och kompetens till KRS som gör den cirkulära plasthanteringen möjlig.

– Plast är ett lättbearbetat och klimatsmart material om det används med återvunnen råvara. Vi ser fram emot att komma igång med plaståtervinningen som både bidrar till att förbättra miljön och skapar jobb på landsbygden, säger Ingemar Andersson.

5 länkar för dig som vill veta mer!

Sveriges bönder EU-bäst i kampen mot övergödning.

Sverige snällast mot Östersjön

Så jobbar lantbrukare med naturen

Minskad vattenförbrukning i lantbruket

17 klimatsmarta fakta om lantbruket